Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović ocijenio je u srijedu neprihvatljivim provesti samo tehničke preinake Izbornog zakona bez zaustavljanje prakse preglasavanja Hrvata kod izbora člana Predsjedništva te zemlje.

“Apsolutno je neprihvatljivo. Treba nam cjelina jer ne možemo svako malo nešto mijenjati u Izbornome zakonu”, rekao je Čović na upit kako gleda na najavljene izmjene Izbornog zakona bez zahtjeva HNS-a BiH da se prestane s praksom preglasavanja Hrvata s izborom Željka Komšića za hrvatskog člana državnog vrha.

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt u utorak je domaćim vlastima ostavio rok od nekoliko tjedana da izmjene odredbe Izbornog zakona BiH kako bi se osigurala veće transparentnost u izbornome procesu. U suprotnom najavio je da će sam intervenirati ako Parlament BiH to ne učini.

Čović je nakon sjednice vodstva Hrvatskog narodnog sabora BiH istaknuo da hrvatska strana podupiru ta tehnička poboljšanja, ali inzistira i na tome da se osigura izbor legitimnih hrvatskih predstavnika u vlasti nazivajući izbor Komšića najvećim kršenjem propisa o transparentnosti izbornog procesa.

“Mi smo podržavali svako rješenje o kredibilitetu izbornog procesa, ali moramo izmijeniti i Izborni zakon za članove Predsjedništva gdje se netko lažno predstavlja. To je najveća zloporaba od svih drugih”, istaknuo je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru.

Pritom se usprotivio mogućnosti da visoki predstavnik intervenira u Izborni zakon kazavši kako je to odgovornost domaćih vlasti.

Upitan za komentar o uhićenju predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i nekadašnjeg šefa Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića, Čović je istaknuo kako ne vjeruje da se radi o postupku povezanom s raščišćavanjem korupcije i kriminala na najvećoj razini povezanoj s ubrzavanjem europskog puta zemlje.

“Ne. Nažalost ne. Volio bih da je to tako pa da onda možemo reći podvukli smo crtu i počet ćemo to rješavati. Ali ne vjerujem u to”, rekao je Čović.

Istaknuo je prijepornim što se tek sada, tri godine nakon što se to događalo, istražuje navodno prisluškivanje sudaca i tužitelja koji su procesuirali slučajeve visoke korupcije. Ocijenio je kako je to dokaz da pravna država u BiH još ne funkcionira.