Sunčano nedjeljno popodne članovi i članice Udruge Sveti Martin iz Dubrave proveli su u obnovi narodnih nošnji dubravskog kraja.

Dubravska narodna nošnja nije po obilježjima specifična samo za dubravski kraj, nego je to nošnja koja prevladava u sjeverozapadnoj Moslavini, tek sa sitnim varijacijama od mjesta do mjesta.

Ženska nošnja sastoji se od najmanje tri podsuknje, suknje od četiri do pet pola, ovisno o materijalnom stanju vlasnika nošnje.

Suknja je obavezno “knjigana ili nafaldana” bogato vezena, a veličina motiva također ovisi o imućnosti vlasnika. Iznad suknje ide fertun koji je izvezen isključivo crvenim koncem, a motivi veza su najčešće ruže, vitice ili ptice.

Zbog crvene boje veza ovo područje Moslavine još se naziva i “Crvena Moslavina”. Gornji dio nošnje ima dva dijela: podoplećak koji ulazi u suknju i oplećak, koji je također “nafaldan” i nosi se preko suknje. Rukavi mogu biti bogato izvezeni ili bijeli.

Oko vrata oplećak se veže “češkom vrpcom”, vezenom motivima flore. Posebno i izuzetno vrijedno folklorno blago je originalan nakit koji se nosio oko vrata a naziva se Dubravska rema, ogrlica od sitnih perlica od češkog stakla.

Također se od nakita nosila petkrunašica, crvena ili crna vrpca od samta sa jednim ili više dukata, ili novčićima od 5 kruna. Na glavi udane žene bila je poculica, izvezena motivima kao i nošnja. U korizmeno doba, nošnja je bila potpuno bijela, a žena je na glavi preko poculice stavila peču.

U cilju očuvanja kulturne materijalne baštine članovi Udruge Sveti Martin obnavljaju nekoliko starih nošnji koje su izgubile prvotni sjaj, te izrađuju reme, pokušavajući otrgnuti iz zaborava neprocjenjivo hrvatsko kulturno blago. Sljedeći važan projekt udruge je obnova poculice, važnog dijela narodne nošnje dubravskog kraja.

Mirjana Balog/prigorski.hr