Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu ugostit će u subotu 27. veljače istaknuti simfonijski orkestar Češku filharmoniju, koji će za publiku programa Lisinski subotom pod ravnanjem uvaženog maestra Jirija Belohlaveka izvesti repertoar Antonina Dvoraka i Petra Iljiča Čajkovskog.

Kako se ističe u najavi, danas jedan od najzanimljvijih ansambala svijeta postao je simbolom češke, ali i europske kulture 1896., kada je Antonin Dvorak ravnao debitantskim nastupom Češke filharmonije u u praškom Rudolfinumu, koji je i danas dom toga orkestra.

“Stotinu dvadeset godina poslije, Dvorakov orkestar potvrđuje ugled jednog od najmuzikalnijih orkestara svijeta. U Lisinskome gostuje dvije sezone nakon rasprodanog koncerta u našem ciklusu te mnogobrojnih upita publike”, stoji u najavi.

Zagrebačkoj će se publici predstaviti uz nastup svestranog pijanista Kirilla Gersteina, američkog židova ruskoga podrijetla, poznatog po “superiornoj tehnici, inteligentim interpretacijama i glazbenoj znatiželji”.

Uz solistički natup “jednog od najtraženijih pijanista na sceni klasične glazbe” i pod ravnanjem svojeg šefa-dirigenta Jirija Belohlaveka, Češki će filharmoničari za svoju hrvatsku publiku izvesti koncertnu uvertiru Othello i Simfoniju u D-duru Antonina Dvoraka, te Koncert za glasovir i orkestar u b-molu Čajkovskoga.

Povijest Češke filharmonije obiluje slavnim imenima, poput Gustava Mahlera, koji je upravo taj ansambl odabrao za praizvedbu svoje Sedme simfonije, te uspješnim koncertima i gostovanjima u najvažnijim koncertnim dvoranama svijeta.

Dosadašnja diskografija Češke filharmonije zaslužila je čak deset nagrada Grand Prix du Disque de l’Academie Charles-Cros, pet Grand Prix du Disque de l’Academie française, nekoliko nagrada na festivalu u Cannesu te nominacije za nagrade Grammy i Gramophone.

(Hina)

fah