Čak je 144 rukopisa u konkurenciji za nagradu nakladničke kuće V.B.Z. za najbolji neobjavljeni roman godine, što je najveći broj prijavljenih u 17 godina postojanja te književne nagrade.

Do 20. veljače 2021., do kada je bio otvoren ovogodišnji natječaj, zaprimljena su 144 rukopisa koja ove godine, po sedamnaesti put, konkuriraju za jednu od najvažnijih regionalnih književnih nagrada.

“Ovo je u 17 godina trajanja ove nagrade, najveći broj pristiglih prijava na V.B.Z.-ov natječaj za najbolji neobjavljeni roman. Možda je pandemija natjerala ljude da izvade nedovršene rukopise iz ladica i napokon ih dovedu do kraja”, ističu iz V.B.Z.-a.

Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna bruto, što je najveći financijski iznos za jednu književnu nagradu u cijeloj regiji, autoru pripada i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži. O pobjedniku će odlučivati žiri koji djeluje u sastavu Jagna Pogačnik, Strahimir Primorac, Vanja Kulaš, Mile Stojić i Drago Glamuzina.

Prošle godine, nagrada je otišla u ruke Žarku Jovanovskom, za roman “Pizzeria Europa”.

V.B.Z. pokušava osigurati pobjedničkim romanima i prijevode na velike jezike, pa su u posljednje dvije godine dosadašnji pobjednici “Katarina, Velika i Mala” Olje Knežević i “Divljakuša” Marine Šur Puhlovski objavljeni i na engleskom jeziku. Nedavno je “Brdo” Ivice Prtenjače objavljeno na njemačkom, a upravo se spremaju još neki prijevodi pobjedničkih romana na velike jezike. (Hina)