BURNO NA SJEDNICI ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE Lacković: ‘SDP u ovom trenutku ne predstavlja nikakvu oporbu već podržavaju Korena’; Župan Koren: ‘ Nije točno da odbori u svom sastavu nemaju članove iz redova Nezavisnih’

6. rujna 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno BURNO NA SJEDNICI ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE Lacković: ‘SDP u ovom trenutku ne predstavlja nikakvu oporbu već podržavaju Korena’; Župan Koren: ‘ Nije točno da odbori u svom sastavu nemaju članove iz redova Nezavisnih’


Danas u popodnevnim satima održana je 2. sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije gdje se na početku sjednice raspravljalo o početku mirovanja mandata članova i početku obnašanja dužnosti zamjenika članova Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, zatim donošenju Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Koprivničko-križevačke županije za 2020. godinu, dok je prvi dio sjednice zaključen razmatranjem Izvješća o radu župana Koprivničko-križevačke županije za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2020. godine te za razdoblje od 1. siječnja do 8. lipnja 2021. godinu.

Najviše prijepora bilo je oko teme imenovanja predsjednika, potpredsjednika i članova županijskih odbora gdje je najviše zaiskrilo između nezavisnog Željka Lackovića, župana Darka Korena i predsjednika Skupštine HDZ-ovog Damira Felaka.

Raspravu je otvorio Lacković upozorivši vladajuću većinu i vijećnike kako su prijedlozi oko odbora Skupštine Koprivničko-križevačke županije u suprotnosti s člankom 46. Poslovnika, odnosno kako navedeni odbori nisu legalni jer nemaju niti jednog predstavnika Nezavisne opcije.

IMG_3544

– Po zastupljenosti Nezavisna opcija u skupštini ima 8 od 39 članova, a po svom izbornom rezultatu ima 20 posto i predlaganje liste koja ne poštuje sastav Županijske skupštine je protuustavan. Koji su bili motivi ili razlozi ovakvog predlaganja ja ne znam i ne znam koje sjeo na naše stolice, ali o svemu želim da se raspravlja izvan ove sjednice. Nije logično da sjednica donosi protuposlovničke odluke koje jednostavno ne mogu proći niti nadzor – kazao je Lacković.

Na Lackovićevo početno izlaganje odgovorio je kratko predsjednik Skupštine Damir Felak koji je kazao kako su svim klubovima i svim strankama uputili dopis.

IMG_3522

– Naš poziv zaprimili su svi, uključujući i Nezavisne liste, gdje smo sve političke dionike pozvali da daju svoj prijedlog za popunu. Neki su to učinili, a neki nisu – pojasnio je Felak.

Na opasku Felaka u raspravu se opet uključio Lacković koji je upozorio vladajuće kako svaka odluka koja je donesena suprotno poslovniku će biti poništena.

– Stranke sukladno svojoj zastupljenosti sudjeluju u radu odbora, naše pravo je da nekog predložimo u odbore i naše pravo je da protestiramo i da nikog ne predložimo, ali nitko nema pravo sjesti u naše stolice. Vas poslovnik ne ograničava da morate donositi potpuno popunjene odbore. Mogli ste donijeti i odbore s četiri čovjeka bez nas, jer mi želimo na taj način protestirati – naglasio je Lacković i dodao.

– Naime to radimo iz razloga kako bi upozorili na način kako je formirana većina u Županijskoj skupštini, gdje su osobe s kojima bi mi morali podijeliti navodnu manjinu, a to tako ne piše u poslovniku, SDP zapravo sa svojim članom direktno podržao većinu, i mi nismo sigurni da SDP u ovom trenutku uopće znači bilokakvu oporbu u našoj Županijskoj skupštini – istaknuo je Lacković te za kraj zaključio kako je vrlo bitno da javnost zna tko je oporba, a tko je je većina.

Nakon Lackovića u raspravu se uključio i župan Darko Koren koji je istaknuo kako svi članovi i članice Županijske skupštine mogu biti mirni te mogu sudjelovati u daljnjem radu današnje sjednice.

IMG_3539

– Sve sjednice će biti legalne, tako da ova prijetnja ne stoji. Skupština nema 39 članova i članica, već 37. Isto tako želim ponoviti izrečeno, da se odbori formiraju na način da u pravilu predstavljaju reprezent sastava Skupštine. To je tako i ponuđeno. Isto tako postoji korespondencija s onima koji predstavljaju manjinu, odnosno oporbu u ovoj Skupštini. Nakon što nije prihvaćena ta ponuda, mi smo ponudili da se odbori popune iz redova onih koji ne protestiraju – naglasio je Koren.

– Isto tako nije točno da odbori u svom sastavu nemaju članove iz redova Nezavisnih, naravno da imaju. Prva četiri odbora, odnosno mandatno povjerenstvo i tri odbora koja su imenovana na prvoj sjednici u svom sastavu imaju članove i članice stranke Nezavisnih. Ove formulacije i teze tko je većina, a tko manjina ja zaista ne bih komentirao nego bi na kraju rekao da se i sastavi odbora također mogu mijenjati ako se tako dogovorimo.

Odgovorom župana nije bio zadovoljan Lacković koji je zatražio stanku te zbog svojeg oštrog izlaganja, gdje je optužio vladajuće i SDP za političku prostituciju, zaradio je opomenu od strane predsjednika Skupštine.

IMG_3510 IMG_3512 IMG_3514 IMG_3516 IMG_3518 IMG_3520 IMG_3524 IMG_3526 IMG_3528 IMG_3530 IMG_3531 IMG_3537 IMG_3547

 

Facebook Comments


[ssba]