Zastupnik Kluba Mosta Miro Bulj pozvao je u srijedu Vladu da djeci s teškoćama u razvoju, uključujući i onu koju imaju roditelje njegovatelje, omogući osobne asistente, poručivši joj „da ne baca blato po djeci i roditeljima njegovateljima“.

„Nemojte bacati blato po toj djeci, njegovateljima i roditeljima njegovateljima. Ako ja kao gradonačelnik s malim proračunom mogu izdvajati određeni iznos, onda mora i država koja ima sustav i proračun, i koja pozajmljuje novac“, rekao je Bulj tijekom iznošenja stajališta, a uoči sutrašnje rasprave o Zakonu o osobnoj asistenciji.

Bez obzira na političku pripadnost, prema djeci s invaliditetom i teškoćama u razvoju, društvo mora imati najviše osjećaja i odgovornosti, dodao je Mostov zastupnik.

Demografska ulaganja nazvao je najvažnijim ulaganjima o kojima računa mora voditi i država, a ne samo lokalne samouprave.

Njegovo izlaganje Hrvoje Zekanović (HDS) nazvao je populizmom i manipulacijom istaknuvši da se upravo tim kategorijama ‘ide u susret’ i daje više nego što su tražili.

Podsjetio je na Buljeve najave da će i za zastupnike tražiti plaću od 10 000 kuna, “pa kad je bio na vlasti od toga nije bilo ništa”.

“Imao je priliku pomoći onima koji imaju potrebu, ali kad je bio u poziciji vlasti to je, naravno, zaboravio”, kazao je Zekanović.

Mirela Ahmetović iz Kluba SDP-a osvrnula se na curenje podataka iz agencija za naplatu potraživanja, među kojima ima i podataka maloljetnih građana.

„U ovim slučajevima prekršene su odredbe GDPR-a (Opće uredbe o zaštiti podataka), a vrlo vjerojatno i drugih zakona , no najveći problem ostaje u činjenici da Agencije za naplatu potraživanja maltretiraju dužnike do te mjere da zovu čak i njihovu maloljetnu djecu”, kazala je.

Istaknula je da se dugovi se moraju vratiti, ali da i ti ljudi imaju pravo na dostojanstvo i na pomoć u vraćanju dugova.

„To im mora omogućiti država koja će im pružiti svu pravnu i institucionalnu pomoć kako bi uspjeli vratiti svoje dugove, jer ako u takvim slučajevima zakaže država, na scenu stupaju lihvari i kojekakvi utjerivači koji vraćanje dugova još više onemogućavaju, a ljude tjeraju u provaliju”, rekla je i podsjetila na zakon koji su SDP i Klub zeleno-lijevog bloka uputili u proceduru, a regulirao bi rad agencija za naplatu potraživanja.

Pavliček (HS): Potrebna nam je strategija imigracijske politike, stranci trebaju učiti hrvatski jezik

Da o kvaliteti obrazovanja treba voditi brigu od najranije, predškolske dobi, naglasila je zastupnica Socijaldemokrata Romana Nikolić.

U vrtićima se ne poštuju pojedine odredbe državnog pedagoškog standarda poput prostornih uvjeta, radnih uvjeta i visine plaća, nedostaje odgajatelja i ne odobravaju se ugovori na neodređeno, upozorila je Nikolić te pozvala na novi pristup u razvoju ljudskih potencijala u predškolskom odgoju.

Zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček osvrnuo se na povećanje broja stranih radnika u Hrvatskoj ustvrdivši da to pokazuje koliko je demografsko i ekonomsko stanje u Hrvatskoj u lošem stanju.

„Bio sam prošlo ljeto u jednom hotelu na Jadranu gdje je službeni jezik bio engleski, jer su 95 posto radne snage činili strani radnici koji razumiju samo engleski“, izjavio je Pavliček.

U Hrvatskoj ima oko 115 tisuća stranih radnika, dodao je te naglasio potrebu donošenja strategije imigracijske politike i prilagodbe novih radnika na kulturu i život u Hrvatskoj, te učenje hrvatskog jezika.