Govoreći o kibernetičkom napadu na KBC Zagreb, za što je odgovornost preuzela ruska hakerska grupa, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u utorak nije htio otkriti previše informacija do kojih su došle službe, a kazao je kako on ne zna da se traži otkupnina za ukradene podatke iz bolnice.

“O tome će KBC, ali i ostale službe koje su involvirane u saniranje te situacije i kriminalističko istraživanje obavijestiti javnost. Neću ništa komentirati. Ono što budu mogle iskomunicirati službe kad za to dođe trenutak, to će i učiniti. Staro je pravilo da se o djelovanju tajnih službi ne govori previše u javnosti, a ja ne znam da se traži otkupnina”, kazao je novinarima ministar Božinović nakon sastanka parlamentarne većine u Banskim dvorima.

Pritom nije želio otkriti konkretne informacije vezane za kibernetički napad na KBC Zagreb prošlog tjedna, a za što je odgovornost preuzela ruska hakerska grupa LockBit.

Naglasio je kako se hakerski napadi diljem svijeta događaju svakodnevno te da treba voditi računa radi li se o državno sponzoriranim akcijama ili kriminalcima koji djeluju autonomno.

“Treba biti svjestan da su takvi napadi svakodnevni, svaki dan oni negdje nešto napadaju, nekad se uspije napraviti i šteta, ali kad bi se govorilo o tome koliko se takvih napada spriječi i prevenira, onda bi imali o čemu pisati svaki dan, no to nitko na svijetu ne radi pa ne radi ni Hrvatska”, poručio je.

Sve službe svugdje u svijetu rade na tim slučajevima, dodao je.

“Ja kad bih odgovorio konkretno, onda bih im dao ideju, a to mi nije namjera i zbog toga se u takvim slučajevima izvješćuje na način da, s jedne strane moraš ostati odgovoran prema vlastitoj javnosti, a s druge strane moraš biti vrlo oprezan kad govoriš o eventualnim razmjerima štete jer onda i oni iz naših izjava mogu dobiti ideje gdje još eventualno mogu usmjeriti svoje snage”, pojasnio je ministar.

O akciji u Rijeci: Još jedna zločinačka organizacija je razbijena, a imala je pipke u ranijim slučajevima

Božinović je komentirao i uhićenja četiri osobe u Istri zbog preprodaje droge rekavši da ne zna puno detalja, ali da se možete primijetiti da je koordinacija policije i državnog odvjetništva vrlo intenzivna.

“Ovo je još jedna u nizu zločinačkih udruženja koje je razbijeno i koje je imalo pipke i u nekim ranijim slučajevima. Kad govorimo o drogi, tu stvarno bilježimo dobre rezultate”, rekao je.

Upitan ima li među uhićenima i Hrvata, Božinović je istaknuo kako “naravno da uvijek ima hrvatskih državljana”, ali više od toga nije htio reći.

Vezano za Rezoluciju o Jasenovcu koju je usvojila Crna Gora, ministar je rekao da će “vlada reagirati, ali to neće najavljivati”. Što se tiče koalicijskog sastanka, atmosfera razgovora, kazao je, bila je konstruktivna.

“Upoznali smo koalicijske partnere s prvim procjenama DZS-a da bi inflacija na godišnjoj razini u lipnju bila 2,4 posto, što znači da je najniža od 2021. To je dobar trend i nastavit ćemo tim smjerom. Razgovaralo se i o međunarodnim okolnostima, svemu onome što se u ovom trenutku odvija na razini EU, svi iščekujemo rezultate francuskih izbora”, izjavio je.

Još uvijek partneri nisu okončali temu državnih tajnika i raspodjelu po ministarstvima, ali se ti razgovori, dodao je Božinović, bliže završnoj fazi.