Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u petak da hrvatski građani, u usporedbi s građanima drugih europskih zemalja, mnogo manje osjećaju pritisak migracija, dok je istovremeno Hrvatska ostvarila ulazak u schengenski prostor i bezvizni režim sa SAD-om.

“Našim racionalnim, fleksibilnim pristupom, uspjeli smo da hrvatski građani u najmanjoj mogućoj mjeri, ako uspoređujete s drugim europskim zemljama, osjete pritisak migracija”, rekao je Božinović u izjavi medijima nakon svečanosti obilježavanja Dana policije i njezinog zaštitnika sv. Mihovila.

Istovremeno, Hrvatska je uspjela ostvariti članstvo u schengenskoj zoni i u programu bezviznog režima sa SAD-om, ističe ministar, podsjetivši kako to nekim drugim državama to još nije uspjelo premda su puno prije Hrvatske podnijele zahtjev.

Nezakonite migracije predstavljaju izazov s kojima se suočava cijeli svijet, pa tako i Hrvatska, u kojoj je antiimigrantska retorika već počela, dodao je Božinović.

“S jedne strane imamo dimenziju zeleno-lijevih političkih opcija, koja kaže da su to ljudi kojima treba pomoći i pita zašto ih sve ne puštamo, a s druge strane imam dio političke scene koja zagovara izlazak vojske na granice, kao da bi to nešto promijenilo”, kazao je Božinović.

Predviđa da će radovi na registracijskom centru za migrante u Karlovačkoj županiji početi do kraja listopada.

Ove godine uhićeno 916 krijumčara ljudima

Hrvatska je do danas zabilježila više od 55 tisuća nezakonitih prelazaka državne granice, dok je samo od početka ove godine  uhićeno je 916 krijumčara ljudima, napomenuo je glavni ravnatelj policije Nikola Milina

“Tokovi migracija će se mijenjati, raspoloženje javnosti o migracijama će se mijenjati, ali naša zadaća zaštite i nadzora državne granice ostaje trajna. Stoga se u njenoj provedbi trebamo služiti svim zakonski i etički raspoloživim alatima u suzbijanju nezakonitih migracija, kao i u suzbijanju organiziranog kriminaliteta”, kazao je Milina.

Glavni ravnatelj policije ističe pozitivne trendove u brojnim segmentima policijskog djelovanja, kao što su stopa ukupne razriješenosti kaznenih djela (72 posto u 2022.), istraživanja krijumčarenja osoba, kibernetičkog kriminaliteta, ratnih zločina te borba protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Tako je protekle godine hrvatska policija prijavila 36 zločinačkih udruženja, dok je materijalna šteta počinjena kaznenim djelima gospodarskog kriminaliteta i korupcije iznosila više od 350 milijuna eura.

“Nezakonitosti i korupcija prisutne su i u našim redovima. Iako su malobrojni, s njima se treba suočiti. Korupcija potkopava povjerenje koje su nam naši građani ukazali, ona stvara nepravdu i nejednakost koju će osjećati naša djeca”, rekao je

Skupna nagrada za PU zagrebačku, Službu kriminaliteta droga

Kako bi policijski službenici nastavili kvalitetno obavljati svoj dužnosti, MUP neprestano ulaže u edukaciju, opremu, objekte, tehniku, naglasio je ministar Božinović. Time je odgovorio na sadržaj pisma objavljenog u medijima u čijem potpisu stoji “policijske službenice”, u kojem se upozorava na niz problema u radu policije

“Policajci vam rade za minimalac, nose glavu u torbi, ne obavljaju liječničke preglede, jednom do dva puta godišnje idu na gađanje, uskraćuju im se prava, ne priznaju im se staž za zvanja, ne pušta se ljude od 50-60 godina u mirovinu, gazite ih do zadnje kapi krvi. I znate kako ćete proći? Tako da više nećete imati osobu koja će htjeti u ovaj sustav”, stoji u spomenutom pismu.

“U našem mandatu neto iznos plaća policijskih službenika porastao je više od 70 posto. Sve ćemo pročitati; znam da su se spominjali i državni ispiti, kao da ih mi raspisujemo, ali očito je neto procijenio da je trenutak da se pošalje ovakva čestitka hrvatskoj policiji”, poručio je resorni ministar.

Na kraju svečanosti obilježavanja Dana policije uručene su nagrade najzaslužnijim policijskim službenicima te skupna nagrada za Policijsku upravu zagrebačku, Službu kriminaliteta droga.