Europska unija će ovaj tjedan prvi aktivirati privremeni mehanizam kako bi osigurala organiziran prihvat izbjeglica iz Ukrajine na duže razdoblje, kojih je zasad na teritorij EU-a ušlo oko 300 tisuća, izjavio je hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

 

“Sada imamo privremeni mehanizam zaštite koji bi se sada prvi put aktivirao vjerojatno na našem prvom sljedećem sastanku u četvrtak”, rekao je Božinović nakon završetka izvanrednog sastanka ministara unutarnjih poslova država članica koji su razgovarali o pomoći Ukrajincima nakon ruske agresije na njihovu zemlju.

Direktiva o privremenoj zaštiti osigurava, u slučaju dolaska velikog broj izbjeglica s kriznog područja, pravo na rad, stanovanje, nužnu zdravstvenu zaštitu, financijsku pomoć i obrazovanje u razdoblju do tri godine.

Božinović ističe da već činjenica da je sastanak zakazan u nedjelju popodne govori o dramatičnosti situacije. “Razmotrili smo cijeli niz aktivnosti koje će države članice uz pomoć Europske komisije i europskih agencija poduzeti u narednom razdoblju kako bismo odgovorili na humanitarne potrebe ukrajinskih građana.

Zasad je u EU ušlo oko 300 tisuća ukrajinskih građana i oni su uglavnom smješteni kod prijatelja i rodbine, ali EU se mora pripremiti za daleko veći broj. Prema riječima povjerenika za krizne situacije Janeza Lenarčiča broj ukrajinskih izbjeglica i prognanika mogao bi biti veći od sedam milijuna.

“Zato nam je potreban jedan sveobuhvatan, zajednički europski odgovor, koji EU nije imala u vrijeme migrantske krize 2015. i 2016. godine”, rekao je Božinović.

Dodao je da se dolazak ukrajinskih građana u EU ne može tretirati na uobičajen način, što bi značilo da mogu ostati do 90 dana na teritoriju EU-a.

“Ovdje će se sigurno raditi u dužem zadržavanju na teritoriju EU-a i u tom kontekstu moramo naći rješenje kako bismo zajednički nastupali i kako bismo pružili ne samo fizičku, već i socijalnu i psihološku sigurnost tim ljudima koje je zadesila velika tragedija”, rekao je Božinović.