Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i ravnatelj Caritasa Bjelovarsko-križevačke biskupije preč. Josip Stipančević, uz nazočnost biskupa ujedno i predsjednika te osnivača Caritasa Bjelovarsko-križevačke biskupije Vjekoslava Huzjaka, potpisali su ugovor o dodjeli financijskih sredstava Županije Caritasu Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Caritas Bjelovarsko-križevačke biskupije osnovan prije devet godina, nastavljajući brigu za najpotrebnije, što je prije osnutka Bjelovarsko-križevačke biskupije činio Caritas Zagrebačke nadbiskupije. Caritas Zagrebačke nadbiskupije osnovao je prije 80-ak godina blaženi kardinal Alojzije Stepinac, nadbiskup zagrebački.

Caritas Bjelovarsko-križevačke biskupije provodi redovite akcije pomoći bližnjima, a jedan od programa koji je ostvaren zahvaljujući i donaciji Bjelovarsko-bilogorske županije, nosi naziv „Pomozi bližnjemu u potrebi“:

– Program se odnosio na 500 obitelji ili pojedinaca. Bilo je uključeno oko 20 volontera. U program je bilo uključeno stipendiranje studenata i srednjoškolaca slabijeg imovinskog stanja. Mi se brinemo za te učenike i to sa 42 do 47 stipendija, ovisno o godini. Pomažemo i obiteljima slabijeg imovinskog stanja – objasnio je ravnatelj Caritasa Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Redoviti broj obitelji koje izvan ovog programa pomažu je otprilike 20 u mjesečnim iznosima od najmanje 1000 kuna. Procjena troškova pomoći bolesnima je 120.000 kuna, a procjena tekućih donacija sportskim organizacijama, školama, a davali smo donaciju i rodilištu, bolnici, je također 120.000 kuna. Program je u cijelosti iznosio oko 600.000 kuna, a donacija Bjelovarsko-bilogorske županije iznosila je 105.000 kuna.

– Kada govorimo o potrebama na području Bjelovarsko-bilogorske županije onda ću reći da naša Županija kroz niz programa pomaže onima koji su u potrebi. Govorimo o našim programima koji su osobito vezani uz pomoć starijima od 65 godina, Programu 50+. Posebno bih naglasio da je Bjelovarsko-bilogorska županija jedina županija u Hrvatskoj koja ima program koji podupire vjerske i karitativne zajednice – rekao je župan Bajs.

Na njega se nadovezao predsjednik Caritasa Bjelovarsko-križevačke biskupije Vjekoslav Huzjak rekavši kako ga veseli što mogu u ovakvim trenucima pokazati koliko se Županija kao institucija političke vlasti i biskupija kao crkvena institucija brinu i zalažu za čovjeka.

– U toj pomoći koja se pruža preko Caritasa biskupije su uključeni svi ljudi koji su u potrebi. Zahvaljujem Vama i Vašim suradnicima što u karitativnoj djelatnosti Crkve prepoznajete nešto što je kompatibilno s onim što je poslanje i zadatak i institucije koje ste Vi na čelu, dakle političke strukture – kazao je.

Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija je sveukupno za vjerske zajednice koje se bave karitativnim djelatnostima putem Javnog poziva izdvojila 230.000 kuna.

prigorski.hr