Blagdan Velike Gospe svečano je proslavljen u marijanskom svetištu Majke naših stradanja u Gori, najvećem svetištu Sisačke biskupije, koja je teško stradala u potresu, a biskup Vlado Košić poručio je vjernicima da iako se čini kako smo opet na početku, sve ćemo ovo nadvladati.

Okupljene na svetkovini Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo pozdravio je rektor svetišta Paško Glasnović, a biskup Košić je u dvorištu župne kuće blagoslovio novi procesijski križ s Kristom i Marijom podno križa, djelo akademskog kipara Tomislava Kršnjavija.

Blagdanskom slavlju nazočili su brojni hodočasnici, od kojih je dio pristigao pješice iz tri petrinjske župe, te iz Gline i okolnih mjesta, a prisutni su bili i predstavnici gradskih i županijskih vlasti.

U homiliji sisački biskup Košić je istaknuo kako nam se čini i sada nakon potresa, kao što je bilo i nakon rata, da smo na ruševinama, opet na početku, ali nas nada ne napušta.

“Lijepo je znati da je naš katolički narod u ovim krajevima koje su često pogađale različite nevolje, progoni, zator, ali i potres, sve to preživio i opstao. Stoga se nadamo da ćemo i mi sve ovo nadvladati”, poručio je, uz ostalo, biskup Košić.

Misno su slavlje koncelebrirali biskupski vikar mons. Marko Cvitkušić, kancelar mr. Janko Lulić, arhiđakon preč. Dragutin Papić, te više svećenika Petrinjskog i Glinskog dekanata.