Saborski zastupnik i predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je u četvrtak kako Vladu nije briga za industriju u Hrvatskoj te da, ako ne prihvate njegov amandman kojim se sredstva za poticanje rasta industrijske proizvodnje podižu s pet na 45 milijuna kuna, sumnja u iskrenost njihove namjere da pomognu rješavanju situacije u Ini u kojoj je, podsjetio je, također riječ o proizvodnji.

“Potaknuli smo rast izvoza, potaknuli smo rast industrijske proizvodnje, ostavili smo Hrvatsku u redu, potaknuli smo gospodarski rast. No ove godine za industrijsku proizvodnju iz europskih fondova nula iz vašeg ministarstva. Ponašate se kao da vas je baš briga za industriju u Hrvatskoj”, naglasio je Bernardić prilikom rasprave o amandmanima na proračun za iduću godinu.

Ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić obrazložila mu je da se njegov amandman odbija jer je, kaže, novac za tu namjenu već planiran iz sredstava EU i to u puno većim iznosima.

Odbijen je i amandman SDP-ovca Goradana Marasa koji je tražio da se sredstva za subvencije kamata za poduzetničke kredite povećaju s 27 na 37 milijuna kuna.

Dalić je obrazložila kako je za različite oblike kreditiranja, male i mikro zajmove koji će biti poduzetnicima raspoloživi po izrazito niskim kamatnim stopama ili uz kamatnu stopu 0 predviđeno 280,8 milijuna kuna na agenciji Hamag, a subvencija kamate za poduzetničke kredite kao obveza preuzeta iz prethodnog razdoblja je planirana u iznosu 27 milijna kuna, “To smatramo dovoljnim”, ustvrdila je Dalić na što ju je Maras optužio da govori samo u futuru ‘će, ćemo, bit će u okviru EU sredstava’, dok ni jedan ugovor za natječaje u okviru njezinog ministarstva vrijedne preko milijardu kuna nije potpisan.

Dalić ga je potom pokušala uvjeriti kako ih je osobno sinoć potpisivala do 10 sati, što je pak predsjednika Sabora Božu Petrova nagnalo da je upozori da se suzdrži od polemika, komentara i replika.

Odbijen je i amandman iz redova SDP-a koji su tražili da se potpore inovacijskim procesima povećaju sa 6,85 milijuna kuna na 8 milijuna, a da se razlika oduzme sa stavke obnove voznog parka.

“Milijun kuna više za inovacije, a milijun kuna manje za službene automobile i ne znam koji je dio ovdje spora. Ili se ne želi dati za inovacije ili ne želite smanjiti za automobile”, rekao je Bernardić.

(Hina)

fah