Hrvatska je spremna podignuti rezervu na otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU-a pošto je u petak u Beogradu riješeno pitanje udžbenika hrvatske nacionalne manjine, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier u izvanrednoj izjavi za novinare.

Srbijanski ministar obrazovanja u petak je u Beogradu s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za udžbenike potpisao aneks sporazuma kojim se regulira pitanje udžbenika, ali ne samo njihov prijevod sa srpskog na hrvatski i s ćirilice na latinicu, nego će u njima i biti posebni dodaci, odnosno sadržaji za hrvatsku manjinu, kazao je Stier.

Hrvatski šef diplomacije pozdravio je takvu odluku i kazao da je ovo jako dobar dan za hrvatsku manjinu u Srbiji.

Hrvatska na međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu 13. prosinca nije podigla rezervu za otvaranje poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi jer Srbija, kako je rekao premijer Plenković, nije ispunila obaveze prema hrvatskoj manjini.

Srbijanski dužnosnici hrvatske su vlasti potom zasuli žestokim kritikama, ali je službeni Zagreb od početka tvrdio da se radi o nepotrebnom dramatiziranju i da to pitanje Srbija može lako riješiti.

(Hina)

fah