Zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić izjavila je u subotu da je uhićenje ministra Darka Horvata dokaz da je Vlada propala, a za izjavu premijera Andreja Plenkovića ustvrdila da se radi o nezapamćenom napadu na pravosuđe.

“Današnje uhićenje, ali i istrage o kojima se govori u medijima, dokazuju da je ova Vlada propala. Ona možda nije pala, ali je definitivno propala”, rekla je Benčić na konferenciji za novinare u povodu uhićenja ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti.

Benčić je poručila da se u zemlji s toliko izazova, poput obnove od potresa, pandemije i inflacije, ne može imati Vladu u kojoj svakog tjedna istražni organi propituju nekog ministra ili aferu.

Očekivali su, kazala je, da će premijer na konferenciji za novinare reći svoj stav o uhićenjima, ali i izvijestiti hoće li rekonstruirati Vladu ili ići na prijevremene izbore, no umjesto toga on je održao konferenciju koja je bila izravan, nezapamćen napad na pravosuđe.

Umjesto prihvaćanja svoje odgovornosti jer je izabrao ministre koji su konstantno pod istragama, Plenković je prebacio odgovornost na one koji istražuju i novinare koji o tome izvještavaju, rekla je Benčić dodavši da je to njegov “klasični modus operandi”.

Premijer prijeti pravosudnim tijelima i ucjenjuje glavnu državnu odvjetnicu

“Ovo je dokaz da dok je HDZ na vlasti nikada nećemo imati neovisno pravosuđe, jer svaki puta kad se neovisno pravosuđe pokaže na istragama korupcijskih afera HDZ-a slijedi napad na one koji su čelnici tih institucija”, kaže Benčić.

Premijer je doslovno poručio glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoje Šipek – Mi smo te izabrali, mi smo te obranili u parlamentu, a ti nama hapsiš ministre subotom i posebno nakon ovako uspješnog tjedna, dodala je.

“Što je to ako ne direktna prijetnja ne samo državnoj odvjetnici nego svim pravosudnim i policijskim istražnim tijelima”, pita se zastupnica Zeleno-lijevog bloka.

Zato što njemu ne odgovara tajming uhićenja, Plenković je optužio Državno odvjetništvo da je djeluje po nalogu nekog drugog i ucijenio državnu odvjetnicu time što ju je on izabrao i obranio.

“Presicu je otvorio s velikim svojim uspjesima, a uhićenje stavlja u kontekst političkog napada na njega. To je rušenje institucija prave države. On je ovim govorom zabio zadnji čavao u lijes institucija pravne države”, ustvrdila je Benčić.