Saborski zastupnici Arsen Bauk (SDP) i Sandra Benčić (Možemo) odbacili su u četvrtak tvrdnje zastupnika HDZ-a Damira Habijana da je oporba na primjeru uhićenja u slučaju Sortirnica pokazala licemjerje i dvostruke kriterije.

Habijanove tvrdnje o “šutnji i muku” oporbe oko nedavnih uhićenja, Bauk i Benčić odbacili su u četvrtak u Karlovcu, gdje su došli podržati zajedničku listu SDP-a i Možemo na izborima za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora.

Benčić je rekla da “Habijan ima priviđenja ili ne prati” jer je, istaknula je njezina stranka jasno pozdravila sve istrage vezane za raspolaganje novcem iz Europske unije.

Dodala je da Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Hrvatskoj “brzinom obrade predmeta pokazuje što sve Državno odvjetništvo Republike Hrvatske nije radilo svih ovih godina”.

“Te bi primjere dobre prakse DORH mogao preuzeti. Dolaskom EPPO smo saznali razmjere kaznenih djela trošenja europskog novca, ali ne znamo to za trošenje sredstava iz državnog proračuna jer DORH ne radi svoj posao”, poručila je Benčić.

Bauk je Habijana nazvao “iznimno simpatičnim likom” i preporučio mu da svoju izjavu patentira.

“EPPO uživa, uživao je i uživat će naše povjerenje”, rekao je Bauk koji se nada da će postupak biti proveden profesionalno i da će krivci odgovarati.

Habijan rekao je u srijedu u Varaždinu da je oporba na primjeru uhićenja zbog malverzacija s novcem EU fondova pri izgradnji riječke sortirnice otpada jasno pokazala licemjerje i dvostruke kriterije.

Poručio je da postupkom nije obuhvaćen ni jedan politički dužnosnik pa slučaj ne može ni komentirati.

Dodao je da među pritvorenim osobama nema ni jednog člana političkih stranaka nego samo jedna gradska službenica dok je poduzetnik pušten iz pritvora i suspendirano mu je članstvo u SDP-u.

“Radio je s jedinicama lokalne samouprave u kojima su različite političke opcije na vlasti pa opet ne razumijem o kojim dvostrukim kriterijima Habijan govori”, kazao je Bauk, dodavši da će ga vjerojatno imati prilike susresti pa će mu to objasniti.

EPPO je u srijedu pokrenuo istragu protiv petero uhićenih zbog malverzacija pri izgradnji riječke sortirnice otpada, a istražni zatvor zatražili su za sve osim za poduzetnika Đuru Horvata (80) zbog njegovih godina i zdravstvenog stanja.

Habijan rekao je u srijedu u Varaždinu da je oporba na primjeru posljednjih uhićenja jasno pokazala licemjerje i dvostruke kriterije.

Dodao je da nije čuo od “Grbina niti od bilo koga drugoga iz oporbe – Grmoje, Penave ili od gospođe Benčić” da sada zazivaju glavnu državnu odvjetnicu da se očituje zašto postupak nisu pokrenuli DORH ili Uskok, te da se vrlo jasno pokazuje distinkcija između HDZ-a i oporbe, koja svaki put kada se radi o nekom sličnom slučaju vrlo jasno etiketira i ističe da se radi o HDZ-u.