SDP-ovi saborski zastupnici Arsen Bauk i Bojan Glavašević u srijedu su još jednom, svojevrsnim mini performansom, poručili kako je neprihvatljivo da u središtu Jasenovca, u blizini nekadašnjeg ustaškog logora, stoji spomen ploča na kojoj piše Za dom spremni.

Bauk i Glavašević postavili su ‘papir’ s natpisom Sramota U Jasenovcu, 32. dan #Andrej_izdrži, a kako bi postao vidljiv, prijavili su se za repliku i čitali zakonski tekst o kojem je Hrvatski sabor u tom trenutku raspravljao.

To što ste napravili ne kosi se s Poslovnikom, zapravo se uklapa u praksu parlamentarizma, ali nisam siguran da doprinosi ugledu Sabora, rekao im je po završetku ‘čitanja’ predsjedavajući Željko Reiner (HDZ) upućujućih ih da su i na druge načine mogli poslati svoju poruku.

Mogli ste zatražiti stanku ili sazvati konferenciju za medije, savjetovao ih je Reiner i pozvao sve zastupnike da pokušaju, u okviru parlamentarizma, pridonijeti dignitetu Sabora, a ne ga rušiti.

U središtu Jasenovca, veterani HOS-a Jasenovca i Zagreba prije više od mjesec dana postavili su ploču u spomen na 11 poginulih pripadnika HOS-a na jasenovačkom području na kojoj je i ustaška krilatica Za dom spremni.

(Hina)

fah