Barokne večeri u Varaždinu, Križevcima, Ludbregu, Varaždinskim Toplicama, Prelogu i Belcu

16. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam Barokne večeri u Varaždinu, Križevcima, Ludbregu, Varaždinskim Toplicama, Prelogu i Belcu


Jubilarne 50. Varaždinske barokne večeri održavat će se od 18. do 27. rujna, a na njima će, za razliku od prijašnjih godina, nastupiti isključivo domaći umjetnici, najavljeno je u srijedu u Varaždinu.

Jubilarno izdanje VBV-a donosi desetak koncerata u Varaždinu te po jedan u Križevcima, Ludbregu, Varaždinskim Toplicama, Prelogu i Belcu, ali i niz popratnih programa ujedinjenih pod nazivom Total Baroque.

“Barokne večeri nadaleko su nadrasle svoj grad, svoju domovinu. Danas je to jedan od najrespektabilnijih festivala rane glazbe u svjetskim okvirima”, rekao je ravnatelj festivala Davor Bobić dodavši da je koncept osmišljen tako da na najbolji način prezentira snagu hrvatske kulture i hrvatske umjetnosti.

“Ove godine najbolji varaždinski, odnosno hrvatski umjetnici predstavljaju našu bogatu hrvatsku glazbenu baštinu, ali i svjetsku baštinu jer su Hrvatska i Varaždin uvijek bili dio europske prepoznatljivosti, civilizacije i kultiviranosti”, naglasio je Bobić.

Ravnatelj VBV-a posebno je zahvalio Ministarstvu kulture i medija koje je, istaknuo je, na vrijeme obavilo sve kako bi se festivali diljem Hrvatske mogli održati i ove godine, a u ime Ministarstva, novinarima se obratila posebna savjetnica ministrice Iva Hraste Sočo koja je naglasila da su VBV poseban, ali i autentičan festival.

“Autentičan je prema svojim izvedbama, prema svojim programima, prema svojim prostorima u ovom stvarno prelijepom baroknom gradu Varaždinu. Ukorjenjivanje hrvatske kulture u europsku je ono što je nasljeđe VBV-a, a ovogodišnje izdanje će upravo to potvrditi”, kazala je Hraste Sočo.

Zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica podsjetila je da je partner 50. izdanja VBV-a trebala biti cijela Europa te dodala: “Možemo reći da smo mi, Varaždinci, ali i cijela Hrvatska, partner toj istoj Europi, jer ovdje se zapravo događa puno više stvari nego u drugim državama.”

Partner VBV-a je i Varaždinska županija, a zamjenik župana Tomislav Paljak naglasio je da to partnerstvo nikad nije bilo upitno te izrazio zadovoljstvo što će se jedan od koncerata održati u atriju Županijske palače u Varaždinu.

Novinarima se obratio i Raymond Rojnik, izvršni organizator VBV-a i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin, koji je istaknuo da će se festival odvijati uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

“Ne ‘by the book’, nego i još rigoroznije. Beskompromisno ćemo raditi na tome da su što veći razmaci i izvođača i publike, a temperatura će se mjeriti sredstvima umjetne inteligencije, najmodernijima koji trenutno postoje”, objasnio je.

Svečano otvorenje VBV-a održat će se u petak, 18. rujna, od 20 sati, na pozornici podno bedema Starog grada, a Varaždinski komorni orkestar će pod umjetničkim vodstvom Latice Honda Rosenberg izvesti Bachov Brandenburški koncert br. 3., Vivaldijeva Četiri godišnja doba i Telemannovu uvertiru-suitu La Bizzare, dok će hrvatsku himnu otpjevati sopranistica Lana Kos.

Popratni program Total Baroque donosi 26. Međunarodnu izložbu cvijeća, kao i izložbu Ceramica Multiplex, a ovogodišnja će posebnost biti izložba Varaždinske barokne večeri u slici – 50 slika za 50 godina Festivala, na pročelju HNK-a, s posebnom rasvjetom i glazbom.

(Hina)