Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric u srijedu su u Ministarstvu s direktorom tvrtke Adriatic Croatia International Club (ACI)  Kristijanom Pavićem potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “SKALA – nova kulturno-turistička destinacija u Komolcu, Dubrovnik”.

Ukupna vrijednost projekta je 3.421.650,25 kuna, dok se bespovratnim EU sredstvima sufinancira iznos od 2.737.320,19 kuna. Tim sredstvima izradit će se dokumentacija za projekt rekonstrukcije ljetnikovca Sorkočević Skala iz 16. stoljeća, otvaranja muzeja te obnove i uređenja perivoja u sklopu ljetnikovca, priopćeno je iz Ministarstva.

U muzeju će biti stalna postava povijesnih artefakata iz ljetnikovca i sala fresaka, a povremeno će se organizirati izložbe umjetnika. Planirano je i otvaranje suvenirnice, restorana i Škole starih zanata gdje će posjetitelji imati prilike učiti o praktičnim znanjima starodubrovačkih obrtnika. Restoran će u ponudi imati autohtona mediteranska jela kao i proizvode koje će izrađivati dubrovačka poljoprivredna gospodarstva.

“Dubrovnik je već sada međunarodno poznato kulturno i turističko središte, a ovaj projekt samo će dodatno obogatiti ponudu našeg jadranskog bisera”, izjavila je ministrica Gabrijela Žalac.

Obnovom dvorca Sorkočević i uvođenjem popratnih sadržaja, ACI Dubrovnik će u suradnji s Turističkom zajednicom grada Dubrovnika pridonijeti kulturnom i turističkom pozicioniranju Komolca, Grada Dubrovnika, ali i cijele Dubrovačko-neretvanske županije.

Bespovratna sredstva dodijeljena su ovom projektu u okviru prve grupe aktivnosti EU natječaja “Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine”. Ukupno 380 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj namijenjeno je pružanju potpora projektima koji obnavljaju kulturnu baštinu, a podrazumijevaju ulaganje u kulturna dobra te razvoj dodatnih, primarno turističkih sadržaja ili usluga, kako bi se doprinijelo održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini, dodaje se u priopćenju.

(Hina)

fah