Pripadnike pričuvnog sastava Hrvatske vojske koji su na uvježbavanju na vojnom poligonu Gašincima posjetio je u ponedjeljak ministar obrane Mario Banožić, koji je izrazio zadovoljstvo velikim odazivom pričuvnika s područja Slavonije.

S tog se područja na redovito godišnje uvježbavanje razvrstane pričuve odazvalo više od 90 posto pozvanih pričuvnika, izvijestilo je Ministarstvo obrane (MORH).

„Zahvaljujem vam na motiviranosti za dolazak na uvježbavanje. Vaš odaziv pokazuje duboko osjećanje za Domovinski rat, hrvatske branitelje, ali i za današnju Hrvatsku vojsku i sigurnost naše Domovine”, rekao je ministar obrane.

Dodao je kako mu je zadovoljstvo što je pričuvnike posjetio u Gašincima, gdje nadopunjuju znanje koje su stekli u Hrvatskoj vojsci.

“Znamo da kvalitetna priprema podiže sposobnosti, a vježba i suradnja među kolegama izgrađuje zajedništvo i osnažuje naše redove“, rekao je Banožić, ističući da je pričuvni sastav važan dio Hrvatske vojske, koja je jamac sigurnosti i stabilnosti Republike Hrvatske.

Ministar je poručio kako je “zadaća svakoga od nas, na našim radnim mjestima i dužnostima, prilagođavati se izmijenjenim geostrateškim okolnostima, a svojim svakodnevnim radom, ali i obnovom vojnih znanja i sposobnosti pridonositi vjerodostojnosti naše države”.

„Vjerujem kako ćete razmijeniti svoja iskustva i znanja s kolegama i kako će vrijeme provedeno ovdje pridonijeti zajedničkim ciljevima i interesima. Aktivnosti koje imate u Gašincima vaši su napori darovani Domovini“, rekao je Banožić.

Na obuci koja se provodi radi podizanja sposobnosti su pripadnici razvrstane pričuve iz sastava 1. pješačke satnije 1. pješačke bojne 2. pješačke pukovnije. Obuka uključuje osposobljavanje za provedbu definiranih zadaća i procedura, a tijekom posjeta ministra obrane pripadnici pričuvnog sastava uvježbavali su gađanje protuoklopnim bacačem RPG-22 na vježbalištu za protuoklopnu borbu.