Odluka hrvatske Vlade o opremi za Ukrajinu podrška je toj zemlji koja je iskazala Hrvatskoj potporu kada smo imali teške trenutke 90-tih, rekao je u ponedjeljak za HTV ministar obrane Banožić, dodavši da su u Ukrajini povrijeđena međunarodna prava i europska sigurnost.

Vezano za pomoć Ukrajini podsjetio je kako je riječ o pješačkom naoružanju – puške strojnice, jurišne puške, pripadajuće streljivo i zaštitna oprema, sve u vrijednosti od 124 milijuna kuna, što je dostatno za naoružanje do četiri brigade. Sve to ide iz hrvatskih zaliha, kazao je Banožić u Dnevniku HTV-a.

Razgovarali su, dodao je, s pripadnicima iz Ukrajine i pokušali vidjeti koji su njihove potrebe u obrani od ruske agresije.

“Za svaki postupak koji poduzimamo komuniciramo s našim saveznicima unutar NATO-a i tako će biti i ova operacija provedena. Kada govorimo o količini, riječ je o preko 40 šlepera robe, postojat će određena dinamika, moramo paziti na diskreciju i sigurnost kod isporuke, danas je već sve spremno”, rekao je.

Znamo koliko je to oružje potrebno, zato djelujemo brzo, sve zemlje su danas podržale ovu akciju i vjerujem da ćemo pomoći Ukrajini da se ta nepravda koju danas osjećaju kao narod i kojoj su izloženi, ispravi, napomenuo je Banožić.

Pojasnio je da temeljem NATO obrambenog plana postoje određene mjere koje i Hrvatska kao članica mora provoditi.

NATO ima svoj obrambeni sustav, koji podrazumijeva jedinstvo svih članica, ali isto tako i snažna nacionalna otpornost i sigurnost.

“Težimo tome da deklarirane snage koje stavljamo kroz odluke Vlade, a smještene su unutar granice Hrvatske, temeljem zapovjedi zapovjednika na razini Europske unije, budu raspoređene unutar zemalja-članica NATO-a. Težimo tome da budu što bliže kući”, naglasio je ministar Banožić.

Četiri hrvatskih časnika trenutno se nalaze u Poljskoj, na taj su način, kaže, pokazali svoje partnerstvo s Poljskom; namjera je da u 2023. dođemo tamo s jednom bitnicom Panzer haubice, a za sada nema plana da se reagira izvanredno, dodao je.

“Sve zemlje članice su jedinstvenoga stava, povrijeđena su ne samo međunarodna prava, nego i sigurnost koja su europske zemlje uživale i činimo sve da se ovo stanje u Ukrajini završi, ne samo zbog ukrajinskog naroda, nego i zbog cijele Europe. Sve odluke i u našoj Vladi i na razini Europske unije i NATO-a idu u tom smjeru”, poručio je ministar obrane Banožić.