Ministar obrane Mario Banožić rekao je u četvrtak da je dron, koji je pao prošlog tjedna na Zagreb, definitivno došao s područja Ukrajine, ali da će se istragom utvrditi kome je on u tom trenutku pripadao, na koji je način lansiran i zašto je lansiran.

”Sama dinamika iznošenja informacija može stvoriti konfuziju, to smo imali nekoliko dana. Razumijem javnost u ovom vremenu gdje i društvene mreže i Internet čine svoju brzinu informacija puno bržom nego što je to nekada bilo i svaka informacija se multiplicira do sljedećeg iznošenja”, kazao je Banožić u vojarni ”Pukovnik Marko Živković” na Plesu gdje se susreo sa zapovjednikom 31. borbenog krila AVIANO brigadnim generalom Jasonom Baileyem.

Banožić je naglasio da se iz otvorenih izvida saznalo da je riječ o izvidničkoj letjelici koja je imala svoju namjenu tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, ali je bila izbačena iz sustava sovjetskih zemalja i vraćena 2014. u sastav ukrajinske vojske prilikom borbi u Donbasu.

Ministar je rekao da na letjelici postoje određena znakovlja te da su se na pojedinim fragmentima nalazili tragovi eksploziva pa je tada promijenjena slika da nije riječ o izvidničkom dronu, već da postoji mogućnost određene modifikacije. ”Istražitelji su u subotu utvrdili da postoje fragmenti koji upućuju da je bila i aviobomba”, dodao je.

”Možemo zaključiti da imamo oko 95 posto tog projektila koji se nalazi unutar same letjelice. Uskoro ćemo ga pokazati javnosti”, kazao je dodajući da postupak vodi Državno odvjetništvo u suradnji s krim-policijom vojne policije i MUP-om krim-policijom.

Banožić je nadodao da je razgovarao s ministrima obrane Mađarske i Rumunjske radi prikupljanja što više informacija kako bi se moglo utvrditi odakle je dron mogao poletjeti. Kazao je i da je razgovarao s ukrajinskim kolegom kojeg je zamolio za pojedinačnu tehničku dokumentaciju kako bi što prije mogli napraviti detaljnu analizu.

Istaknuo je da su u analizu uključuju i drugi centri za vještačenja, osobito u vezi s očitavanjem podataka, a uključit će se i ostale saveznice iz NATO članstva.

”Siguran sam da ćemo na taj način doći do što preciznijih informacija kako bi saznali što se dogodilo. Sve što možemo potvrditi kako je taj objekt bio na radarskom sustavu u Hrvatskoj manje od sedam minuta i da je bilo kakva reakcija bila uistinu nemoguća”, rekao je Banožić dodavši kako je fokus istrage da događaj bude jedna naučena lekcija s ciljem da se to više ne dogodi.

Banožić je ocijenio i da naša protuzračna obrana ima određenih ograničenja, prvenstveno na djelovanje po noći te da se u tom području traže dugoročna rješenja. Istaknuo je da je to rezultat neulaganja prijašnjih Vlada u Hrvatsku vojsku.

Banožić: Tražimo podršku najbližih zemalja za air-policing

”Siguran sam da smo na dobrom tragu. Unutar noćnog air-policinga najbližih zemalja, posebno Mađarske, tražimo u tome podršku. Ovo se dogodilo na razini bilateralnog razgovora i moramo zatražiti borbenu spremnost koja nam je u ovom trenutku ograničena”, rekao je istaknuvši da treba jačati sposobnost hrvatskog ratnog zrakoplovstva i za ovakve incidente.

Ministar je naglasio kako se trenutno održavaju vježbe zrakoplova koje su bile u godišnjem planu, a koje su se možda trebale održati i kasnije ove godine.

”Imamo partnere koji nas razumiju i koji su došli istog trena dok ne nađemo dugoročno rješenje. Ovaj događaj od četvrtka nas je osvijestio da je rat tu kod nas”, izjavio je Banožić te je opovrgnuo da je Hrvatska poslala Ukrajini haubice.

Istaknuo je i da su letovi francuskih Rafalea i američkih F-16 iznad hrvatskih gradova bili u kontroliranim uvjetima u suradnji s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i kontrolom zračne plovidbe te da nije riječ o uznemiravanju građana.

Banožić je ocijenio da je ono što se dogodilo u hrvatskom medijskom prostoru prežalosno.

”Postojali su ljudi koji su na osnovi vlastitih empirija išli dezinformirati javnost unatoč službenoj tiskovnoj konferenciji na kojoj se s razlogom dala informacija što je bilo u samoj letjelici. Par sati nakon toga, giganti vojnih misli dali su totalno oprečne informacije aludirajući na to da svi oni koji su radili na uviđaju su nestručni, a ja slušam nestručne ljude”, kazao je.

”Uz gigante vojnih misli spomenut ću i posrnule političare koji misle da znaju sve i ne trebaju slušati pirotehničare niti krim-inspektore niti vidjeti kako se uzima doslovno svaki uzorak zemlje, metala i plastike kako bi se što prije saznalo je li područje kontaminirano”, rekao je Banožić.