U sklopu jednodnevnog službenog posjeta Zadarskoj županiji, potpredsjednik Vlade  ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, uručio je u petak gradonačelniku Benkovca Tomislavu Buliću dva darovna ugovora za državne nekretnine.

“Posjet Benkovcu bila je prilika da gradonačelniku Buliću, po zahtjevu Grada Benkovca, uručimo i darovne ugovore za dvije nekretnine koje će im poslužiti za gradnju centra za nacionalne manjine i gradnju kapelice na groblju”, izjavio je ministar Bačić.

Vlada će Gradu Benkovcu pomoći i s određenom svotom novca za uređenje parka u središtu grada, dodao je.

U pratnji potpredsjednika Vlade Bačića bili su ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i zadarski  župan Božidar Longin.

Na sastancima s gradonačelnicima Benkovca, Tomislavom Bulićem i Obrovca Antom Županom, razgovarali su o suzbijanju energetskog siromaštva i obnovi zgrada za stambeno zbrinjavanje mladih.

“U Programu suzbijanja energetskog siromaštva u Hrvatskoj predviđeno je 370 višestambenih zgrada, od čega u Benkovcu 11. Jedna zgrada s osam stanova je praktički gotova, druga sa 28 stanova će biti uskoro, a Vlada će nastaviti pomagati i u gradnji ostalih devet zgrada, čija je vrijednost oko pet milijuna eura”, istaknuo je Bačić.

Razgovaralo se i o Programu međuresorne suradnje s jedinicama lokalne samouprave, kroz koji se zajednički priprema gradnja zgrade sa 20 stambenih jedinica, čija je projektna vrijednost oko dva milijuna eura, te cijelog stambenog kompleksa uz rijeku Zrmanju u Obrovcu te o sanaciji šteta od svibanjske poplave.

“Nama je cilj da na područjima od posebne državne skrbi mladim ljudima stvorimo uvjete da tu žive i da tu ostanu”, rekao je Bačić.

Prije Benkovca i Obrovca, ministri Bačić i Erlić posjetili su Općinu Preko na otoku Ugljanu, koja je obilježila 30 godišnjicu utemeljenja i blagdan nebeskoga zaštitnika sv. Mihovila.