Naći novog liječnika ako “stari” ode u mirovinu ili ga tražimo iz bilo kojeg drugog razloga, sve je veći problem jer primarni liječnici u Hrvatskoj praktički izumiru, piše u petak Večernji list.

Zdravstvena administracija to vrlo dobro zna jer obiteljski liječnici, primarni pedijatri i ginekolozi na taj problem godinama upozoravaju. Međutim, sustav je neumoljiv. Koliko može biti gluh za stvarne potrebe stanovništva, govori primjer iz Zadarske županije.

Primarni ginekolog koji se nakon specijalizacije iz Zagreba vratio u zadarski Dom zdravlja, već nekoliko mjeseci ne smije preuzeti tamošnju ginekološku ambulantu. Ne može raditi dok ne skupi 1500 pacijentica, koliko je potrebno da bi HZZO s njim sklopio ugovor. Situacija je apsurdna: 550 tisuća žena u Hrvatskoj nema svog ginekologa, a birokratizirani sustav problem dodatno produbljuje.

– HZZO je pretrom. Negdje između 15 i 20 tisuća žena u našoj županiji nisu nigdje upisane, idu samo kod privatnih ginekologa. Apsurdno je da se prijavljene pacijentice ne mogu pregledavati dok ih se ne upiše dovoljan broj, jer upisale su se zato jer nemaju ginekologa ili se kod njihovog ginekologa dugo čeka. Apsurdno je i da čovjek prima plaću a ne daju mu raditi, jer se HZZO drži neke klauzule koja je u raskoraku sa stvarnom životnom situacijom. Nađeno je kompromisno rješenje pa doktor, specijalizant Doma zdravlja, privremeno radi u Općoj bolnici Zadar, gdje su ga objeručke dočekali, a pet dana u mjesecu radi u ambulantama u županiji. Kolega je mlad, radišan, perspektivan, sve najbolje čujem o njemu od kolega s odjela i ne bi me čudilo da ozbiljno ne razmišlja o radu u bolnici i da da otkaz u Domu zdravlja, eto – kazao nam je županijski vijećnik, i sam ginekolog, dr. Ivo Žuvela.

Podsjetio je da je u školovanje kolege ginekologa utrošeno 200 tisuća eura te da ovako sustav stvara liste čekanja, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić.