Kada se u javnosti spomene Ivan Pal najčešće asocijacije su bivši ravnatelj koprivničke Obrtničke škole, profesor tjelesnog odgoja, bivši zamjenik župana, predsjednik Gradskog vijeća i dugogodišnji HSS-ovac. To su oni osnovni pojmovi koji se vežu uz Pala, no je li uistinu tako.

Iako živopisne biografije, Pal je tipični politički kameleon i čovjek koji je preživio sve promjene u HSS-u. Kad je trebalo, „ljubovao“ je prvo sa SDP-om pa HDZ-om i onda se slizao opet sa SDP-om, a sve kako bi on sam preživio te ostvario svoje političke i privatne interese.

Ovaj bivši profesor tjelesnog odgoja i trener, u zadnjih par godina u političkim kuloarima poznatiji je i kao siva eminencija i „grobar“ koprivničkog HSS-a. Čovjek blizak kontroverznom Kreši Beljaku koji se skriva iza gotovo svih bitnih događaja u nedavnoj prošlosti podravsko-prigorskog HSS-a.

Podsjetimo, Pal je nedavno za jedan lokalni tjednik izjavio kako je Beljak okrenuo HSS u pravom smjeru, iako je poznato da HSS, od kada ga je preuzeo Beljak, nikada nije bio slabiji, a i mnogi politički analitičari prognoziraju nestanak ove nekoć ugledne i jake stranke. Osim toga sudjelovao je i u pokušaju postavljanja Hrvoja Petrića na čelo koprivničko-križevačkog HSS-a, rušenju bivšeg načelnika Marija Švegovića i Marija Hudića u Koprivničkom Ivancu i Koprivničkim Bregima pa sve do organizacije izvanredne konferencije za medije oko slučaja primanja mita u Općini Koprivnički Ivanec, gdje je zamjenama teza i lažima pokušao prikriti događaje koji su trenutno pod istragom nadležnih tijela, s ciljem kompromitiranja bivšeg načelnika.

Nakon cirkusa u HSS-u, cirkusiranje se nastavlja i u rukometnom klubu

Pal je nedavno u fokus javnosti opet došao nakon intervjua koji je dao za lokalni portal  ePodravina.hr, gdje je s pozicije predsjednika Nadzornog odbora RK Podravke doslovno „popljuvao“ igračice, trenera i najavio kadroviranje u Klubu.

Koprivnica: Kava sa županom Darkom Korenom i njegovim zamjenicima

– Ime trenera u novoj sezoni znat će se do 15. siječnja. Mrđena i dalje vidim u klubu, možda kao trenera, a možda kao sportskog direktora. Školu rukometa preuzima Smiljanec, koji mora uvesti red. Tamo su se znale kupovati curice koje su za dvije-tri godine nestale. Toga više neće biti – oštar je bio Pal.

Naime, kao što je poznato, sportski klubovi funkcioniraju na sasvim drugačiji način pa nikako nije uobičajeno da šef NO daje u medijima takve vrste izjava, jer npr. o smjenama direktora, trenera i kupovini igrača ne odlučuju samo on već nadzorni odbor kao tijelo u koordinaciji s nizom stručnih pojedinaca. Zapravo u mnogim sportskim institucijama ili kompanijama predsjednici nadzornih odbora rijetko daju izjave za medije, osim u iznimnim situacijama. Ovo nije prvi put da Pal svojim političkim i javnim utjecajem pokušava kadrovirati, radio je to cijelo vrijeme u HSS-u pa je logično da je takvu praksu nastavio i u RK Podravki.

Ono što je najzanimljivije, kako do sada ovog HSS-ovog veterana koji u koprivničkom klubu obavlja iznimno odgovornu funkciju, nije nitko upozorio da takvim istupima u medijima nanosi štetu klubu, igračima, ali utječe i na imidž sponzora. Ponajviše Podravke koja značajna sredstva ulaže u ovaj važan koprivnički sportski brend te sigurno ne želi sudjelovati u privatnim ambicijama jednog političara.

Iako to javnosti nije toliko poznato, Pal nema ovlasti bez suglasnosti većine u Nadzornom odboru smjenjivati trenere i kadrovirati, no zato ima obvezu štititi ugled kluba i njenih igračica, koje je indirektno javno ponizio u nedavnom intervjuu.

Ivan Pal poput klasičnog političara svoju odgovornost ne vidi

Ivan Pal je krajem srpnja 2021. godine postao predsjednik Nadzornog odbora koprivničkog kluba i ovakvim pristupom i negativnom energijom ima „zasluge“ za klupske rezultate u polusezoni.

Naime, osnovni cilj osvajanje dvostruke domaće krune opasno visi, jer će minus od osam pogodaka protiv Lokomotive biti teško nadoknaditi u Zagrebu. Na taj način, podravkašice bi ostale bez naslova nacionalnih prvakinja, te automatski i bez Lige prvakinja. Naravno, ovaj „političko-sportski aktivist“ opalio je po svima, a svoju odgovornost ne vidi.

Koprivnica: Kava sa županom Darkom Korenom i njegovim zamjenicima

Redakcijski tekst