Vrbovečka pera tradicionalno je jelo puno skladna okusa, mirisa i teksture dizanog tijesta s nadjevom i preljevima od sira, vrhnja i jaja.
Da bi je još više afirmirali, Članovi udruge Pera čija je predsjednica Suzana Trninić, te sami proizvođači pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Vrbovcaa organizirali su promociju ove delicije.

Pera je je kolač koje se priprema na području Kalničkog prigorja. Nekad se pekla u krušnim pećima, ali ni danas pripremljena u suvremenim, kućnim ili profesionalnim pećnicama njen okus i miris ne zaostaje.

Peru su pripremale žene Udruge žena Preseke, Gradeca, Baničevca, Pirakovca, Lonjice, Gaja, Tučenika, Novog Sela i Cerja  te gošće iz Novog Marofa.

Održan je i stručni Okrugli stol na temu „Tradicijski proizvodi u suvremenoj ugostiteljskoj ponudi“ gdje je istaknuta važnost očuvanja ove tradicionalne narodne delicije koja je afirmirana na manifeastaciji “Kaj su jeli naši stari“, najpoznatijem turističkom proizvodu Grada Vrbovca i vrbovečkog kraja.

U prigodnm natjecanju u pripremanju mini pera najuspješniji su bili članovi Udruge Pera, dok je Udruga žena Novog Sela pobijedila u pripremi kruha. Ispekli su najbolji kruh.

pera1 pera2