Išijas, odnosno lumboishialgija, pojava je snažne i oštre boli u donjem dijelu leđa i postupno širenje na nogu sve do nožnih prstiju. Iako je bol vrlo neugodna, otežava kretanje i samim time bitno utječe na kvalitetu života, uspješno se liječi terapijama i samo kod najtežih slučajeva je potrebna operacija. Bolovi variraju od umjerenih do izrazito snažnih. Iako išijas često povezujemo sa starošću, on se može javiti već u ranim 30-ima, dok nakon navršenih 50 godina naglo opada pojava išijasa.

Što uzrokuje išijas?

Išijas je bol uzrokovana uklještenjem živca koji izlazi iz leđne moždine. Zbog boli koja se širi od donjeg dijela leđa i stražnjice pa sve do nožnih prstiju tijelo se automatski savija na jednu stranu kako bi pokušalo ublažiti tu bol kod pokreta. Najčešći oblik išijasa jest kada disk promijeni položaj ili oblik zbog pojave kalcifikata i tada počinje stvarati pritisak na najduži živac u tijelu, dok kod zdrave kralježnice disk i živci nisu u kontaktu. Upravo spomenuti živac račva se preko 5 manjih živaca koji vode kroz cijele noge, a često osim bolova možemo primijetiti klecanje, propadanje noge, nemogućnost kontrole nad pokretima i trnce.

Do išijasa može dovesti i sljedeće:

  • Nepravilno dizanje tereta
  • Promjene na kralježnici i diskovima
  • Okoštavanje kralježaka i diskova
  • Nepravilne kretnje i pretjerana fizička aktivnost
  • Infekcije i upalni procesi u živcima
  • Trudnoća
  • Tumor na kralježnici

Simptomi i dijagnosticiranje išijasa

Najčešći i najpoznatiji simptom išijasa svakako je bol, no ona često bude praćena i drugim simptomima kao što su trnci, slabost u nogama, savijanje trupa, pareza stopala, slabost mišića potkoljenice, ukočenost udova i osjećaj žarenja, piše Mamin kutak.

Simptomi koji zahtijevaju hitan odlazak liječniku su naglo pogoršanje simptoma, neizdrživi bolovi, neurološke poteškoće i problemi s kontrolom urina i stolice.

isijas-bol

Kako su simptomi vrlo specifični, dijagnosticiranje išijasa uglavnom je jednostavno. Uz spomenute simptome liječnici uglavnom traže pregled fizijatra i radiološke metode kako bi se dijagnoza potvrdila. RTG snimke kralježnice, zdjelice i nogu su vrlo korisne u ovom slučaju, no ponekad je potreban i ultrazvučni pregled, magnetna rezonanca ili CT kako bi se dijagnoza potvrdila.

Liječenje išijasa

Liječenje išijasa ovisi o intenzitetu simptoma, kao i o težini uklještenja živca. Kod blažih oblika dovoljno je mirovati i nakon nekog vremena se bolovi smiruju. Ako ne dođe do poboljšanja potrebno je posjetiti liječnika, kao i u slučaju jače boli ili izraženijih drugih simptoma. Kod dijagnosticiranja bolesti važno je utvrditi uzrok kako bi se mogla odrediti najučinkovitija terapija za što brže izlječenje.

Terapija se najčešće sastoji od:

  • Lijekova
  • Obloga (hladni ili topli ovisno o uzroku išijasa, određuje liječnik)
  • Fizikalne terapije (masaže, vježbe, elektroterapija- intenzitet i vrstu vježbi određuje liječnik)
  • Promjene stila života (vježbanje pravilnih pokreta, izbjegavanje dizanja teških tereta i smanjenje prekomjerne tjelesne težine)
  • Operacija (za najteže slučajeve, kod nemogućnosti kontrole urina i stolice)

Izvor: Mamin kutak