U povodu 52. obljetnice Dana planeta Zemlje, koji se obilježava 22. travnja, udruga Prijatelji životinja želi istaknuti koliko je izbor hrane koju jedemo bitan za spas Zemlje. Zato će u petak 11 sati na zagrebačkome Cvjetnom trgu organizirati degustaciju jela i kolača s niskim ugljičnim otiskom.

„Budući da jela napravljena od mesa, mlijeka i jaja imaju deset puta veću emisiju ugljičnog dioksida i ostalih stakleničkih plinova od onih veganskih, jela i kolači koje nudimo, osim što su zdraviji i etičniji, dobri su i za okoliš”, napominju Prijatelji životinja.

jela niski ugljični otisak

Na informativnom štandu bit će postavljen edukativni pano s prikazom utjecaja prehrane na količinu stakleničkih plinova po osobi tijekom jedne godine. Također, dijelit će se letci s informacijama o ekološkom veganskom načinu prehrane i pozivom za subotnja događanja.

Iz Udruge apeliraju na sve da se odazovu velikoj akciji čišćenja inicijative Rezolucija Zemlja, koja započinje u subotu 23. travnja u 10 sati u Velikoj Gorici na Jezeru Vukovina ili nekoj drugoj od 30-ak ostalih akcija diljem Hrvatske.

Pozivaju sve i da se pridruže Klimatskom maršu koji će se, u organizaciji inicijative Extinction Rebellion Zagreb, održati isti dan, a okupljanje je od 14.30 sati kod Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Također, u povodu Dana planeta Zemlje, Prijatelji životinja smatraju važnim naglasiti da je u lipnju 2021. Hrvatski sabor donio tzv. Niskougljičnu strategiju (NN 63/2021), sa sljedećim mjerama i stavkama:

• MAG-14 – Promjena načina prehrane ljudi: „Uzgoj žitarica za hranu za životinje proizvodi puno više stakleničkih plinova nego proizvodnja žitarica za ljudsku prehranu. Povećanjem utroška namirnica biljnog porijekla u prehrani mogu se ostvariti značajna smanjenja emisija, kao i ušteda vode.”

• Stavak 6.6.2.: „Potrebno je spomenuti da bi se dodatno značajno (izravno i neizravno) smanjenje emisije stakleničkih plinova, moglo ostvariti uz promjene prehrambenih navika društva, odnosno mjerama kojima bi se poticala veća potrošnja namirnica biljnog porijekla.”

– Trebamo iskoristiti veliku moć koju imamo kao pojedinci (i potrošači i proizvođači) te se okrenuti prema biljnoj prehrani. Izborom veganskih namirnica sprječavamo golemu patnju životinja, spašavamo vlastito zdravlje, čuvamo naš jedini dom i vrijedne resurse u njemu. Biljna prehrana može nam osigurati opstanak na ovome planetu – zaključuju Prijatelji životinja i pozivaju sve da Dan planeta Zemlje obilježe zeleno, aktivno i borbeno.