Kada se vratimo u normalan način života želja nam je građanima, gostima i turistima što kvalitetnije prezentirati međimursku kulturnu baštinu, naše vrijednosti, našu tradiciju i povijest, poručio je na svom facebook profilu međimurski župan Matija Posavec.

Dodao je kako je u hrvatskim okvirima, ekomuzej inovativni koncept očuvanja, zaštite i turističke interpretacije baštine, a njegova organizacija na području cijele jedne županije je prvi takav projekt u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

– Cijeli projekt organizacije „Ekomuzeja Međimurje malo“ obuhvaća izgradnju i opremanje 15 centara za interpretaciju širom Međimurja, kao i središnjeg Centra za posjetitelje u Čakovcu. Daljnji planovi ulaganja vezani su uz izgradnju „Hiže međimurske popevke“ u Donjoj Dubravi i vidikovac na Mađerkinom bregu, pri završetku su interpretacijski centar zlatarstva u Donjem Vidovcu, završetak fortifikacije starog grada Zrinskih u Čakovcu, a završeni su centar prirodne baštine u Križovcu, Matulov grunt u Frkanovcu i muzej Pušipela u Štrigovi – naglasio je.

ekomuzej posavec

Pored toga, provode projekte turističkih potpora, sufinanciraju manifestacije, podupiru sve aktivnosti koje pridonose zaštiti i promicanju Međimurja kao atraktivne destinacije, očuvanih prirodnih i kulturnih vrijednosti, kao zelenu oazu u srcu Europe.