Mještani Carevdara jutros su održali miran prosvjed za hitnu izgradnju nogostupa. Okupili su se ispred tamošnjeg vatrogasnog doma kako bi upozorili na opasnu i zapuštenu prometnu infrastrukturu.

Mjesni odbor je organizirao prosvjed, a predsjednik mjesnog odbora Carevdar Velimir Kraljić istaknuo je kako ovim mirnim i javnim prosvjedom žele skrenuti pozornost na lošu prometnu infrastrukturu.

– Tražimo izgradnju nogostupa i poboljšanje uvjeta. Trenutno se nalazimo između dva najveća gradilišta u Hrvatskoj i život mještana je postao neizdrživ zbog prometnica. Promet se u zadnje dvije godine znatno povećao i ovuda dnevno prolazi tisuću kamiona. Nogostup nam je obećan prije 15-ak godina, no to se do danas nije dogodilo. Naš župan je s problemom upoznat 15 godina i obećavao je rješenje, a Hrvatskim cestama, koliko mi je poznato, nismo u planu. Ovo je prvi prosvjed i planiramo prosvjedovati dok se ne pronađe neko rješenje. Nakon prosvjeda očekujemo da će se pokrenuti i aktualizirati pitanje nogostupa i prometne infrastrukture ne samo u Carevdaru, nego na cijelom potezu do Križevaca. Želimo da se poprave uvjeti u prometu i da nam djeca mogu normalno ići u školu, da ih ne treba svaki dan voziti i da je sigurnost na prvom mjestu – rekao je Kraljić.

Mještanin Carevdara Ivan Lasić kaže kako ovaj problem postoji od 80-ih godina.

– Problem je nogostup kojeg nemamo. Moj unuk sada ide u osmi razred i od prvog razreda ga svaki dan vozim u školu. Bojimo ga se pustiti na cestu jer se nema gdje maknuti, pogotovo sad kad prolaze kamioni. Može jedino u grabu skočiti. Srećom sam u mirovini pa ga mogu voziti. Nogostup su nam obećavali, a situacija je slična i u Majurcu. Mirni prosvjed nam je zadnja mogućnost da se nešto pokrene i da skrenemo pozornost na ovaj problem. Dobili smo školu, krasan dom te vodovod, a nogostup nam sada treba pod hitno – rekao je Lasić.

Marija Čurić ima dvoje djece vrtićke dobi i jednu djevojčicu koja će uskoro u prvi razred.

– Razmišljam o tome da neće pohađati školu ovdje jer nogostupa nema, promet je preopasan te ne može sama doći do škole. Teško je u Carevdaru doći i do trgovine, kamioni ne žele stati i ne paze na djecu i odrasle. Ovdje nije sigurno, ja nekad triput razmislim hoću li prijeći cestu – rekla je Čurić.

Dsc 9656 Dsc 9657 Dsc 9658 Dsc 9659 Dsc 9660 Dsc 9661 Dsc 9662 Dsc 9663 Dsc 9664 Dsc 9665 Dsc 9666 Dsc 9668 Dsc 9669 Dsc 9670 Dsc 9672