Zastupnik Mosta Zvonimir Troskot poručio je u ponedjeljak da je problem zamućene vode u Karlovcu pitanje nacionalne sigurnosti ustvrdivši da je voda otrovna, zbog čega je prozvao Vodovod i kanalizaciju i gradonačelnika Damira Mandića, koji je njegovo izlaganje pratio uživo.

Troskot je ustvrdio na temelju analiza uzoraka vode da Karlovčani piju kolorirane fekalije i da je prisutnost klora veća od dozvoljene.

“O ovome će biti upozoreni predsjednik Republike Hrvatske, predsjednik Vlade, Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora i Državno odvjetništvo jer je ovo sada prešlo svaku granicu i životi Karlovčana su dovedeni u pitanje i to ne može više nitko kontrolirati. Ovo je izuzetno opasna voda”, rekao je Troskot i dodao da je mutnoća vode tri puta veća od dozvoljene.

Prozvao je Mandića i direktoricu Vodovoda i kanalizacije Katarinu Malenica, a građane pozvao da čuvaju zamućenu vodu radi tužbi.

“Nama ne trebaju globalni ratovi, samo nam trebaju gradonačelnik Mandić i njegova Malenica da rade ovakve svinjarije”, rekao je Troskot okružen nezadovoljnim građanima.

Neki od njih su ustvrdili da je direktorica u nedjelju remetila njihov poslijepodnevni mir lupanjem o vrata i ulaskom u stanove radi provjere kućnih instalacija, no K. Malenica je to demantirala rekavši da je u stanove ulazila na poziv i da nije bilo incidenata.

Predstavnik inicijative građana Zvijezde i Gaze Milan Medić je ustvrdio da je izgubljena kontrola nad provedbom projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa” te je apelirao Vladi RH i Hrvatskim vodama da pošalju stručne timove.

Mandić je rekao da zamućena voda nije za piće, a niti za analize jer je očigledno po boji nepitka.

Uputio je građane da obavijeste Vodovod i kanalizaciju, ako se ne razbistri ubrzo nakon što se uoči da je obojena.

Kao glavni razlog pojave zamućenja su on i iz Vodovoda i kanalizacije naveli radove na vodnokomunalnoj infrastrukturi, puknuća cijevi i lošu rekonstrukciju državne ceste D6.

“Na manje od deset posto mreže, imamo zamućenja, a ne kod svih korisnika. Sve skupa ovo predugo traje i kompleksan je problem. Ako je jedan posto onoga što je gospodin Troskot rekao točno, treba sve dignuti na noge”, poručio je Mandić.