Djelatnici osnovnih i srednjih škola, kao i dječjih vrtića koji su otišli u mirovinu u školskoj godini 2023./24.  primili su zahvalnice Varaždinske županije za dugogodišnji rad, predanost te doprinos odgoju i obrazovanju, a sve u sklopu obilježavanja Svjetskog dana učitelja, koji se svake godine obilježava 5. listopada.

Iz obrazovnog sustava u mirovinu je prošle školske godine otišlo ukupno 79 djelatnika – učitelja, nastavnika, profesora, suradnika u nastavi, nenastavnog osoblja i djelatnika dječjih vrtića, od kojih neki imaju i više od četrdeset godina radnog staža.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je zajedno s pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslavom Huđekom nazočio obilježavanju istaknuo je kako Varaždinska županija pridaje veliku pozornost obrazovanju, a o tome govore proračunska sredstva i svi oni akti koje je donijela Županijska skupština.

– Kada govorimo o proračunskim sredstvima, Varaždinska županija oko 60 posto svih proračunskih sredstava izdvaja za svoje osnovne i srednje škole, Centre izvrsnosti, Centre kompetentnosti i za Učenički dom, odnosno za sve ono što smatramo da je bitno za naše učenike, mlade i djecu kako bi što kvalitetnije i bezbrižnije odrastali. Nedavno smo dobili i jedan status „ Županija- prijatelj djece“ , a na taj status  smo izuzetno ponosni jer je to još jedna potvrda naših korisnih i dobrih ulaganja u obrazovanje. U dobivanje statusa bile su uključene naše osnovne i srednje škole.

Inače, u osnovnim školama Varaždinske županije, kojima smo mi osnivač, radi ukupno 1798 osoba, od toga u nastavnom dijelu 1275, u nenastavnom 523. Kada govorimo o srednjim školama, imamo 1161 zaposlenih, od toga je njih 962 nastavno osoblje i 199 nenastavno osoblje.

U učeničkom domu imamo 39 zaposlenih, od toga je njih 15 nastavno osoblje i njih 24 nenastavno osoblje. Danas u mirovinu ispraćamo njih 79, od toga 34 je nenastavno osoblje i 38 nastavno osoblje i sedmero djelatnika iz dječjih vrtića. Osoba koja je najduže radila i koja ima najduži staž od čak 47 godina i šest mjeseci je Barbara Hrgarek. Svima njima čestitam na njihovom doprinosu razvoju Varaždinske županije i zahvaljujem im se na svemu onome što su poduzeli da bi naši mladi i djeca odrastali bezbrižnije te da bi što kvalitetnije  savladavali gradivo upijajući nova znanja i vještine  koje će im biti neophodi u daljnjem životu-rekao je župan Stričak.

Iza Brankice Kovaček su 44,5 godine rada u, kako je naglasila, najljepšem i najodgovornijem poslu u Osnovnoj školi Veliki Bukovec.

– Još kao mala znala sam da ću vjerojatno biti prosvjetarka jer sam već tada „educirala” svoje lutke, ali i svoje prijateljice. Uživala sam u svom poslu i zaista sam voljela taj posao i djecu, iako je bilo i izazova. Bilo je puno projekata u našoj školi i u svakom sam sudjelovala do zadnjega. Da biram ponovo, odabrala bih s ponosom isto jer sam radila u predivnom kolektivu, s predivnim ljudima gdje suradnja nikad nije bila upitna, a moji su učenici bili moja djeca, odnosno  moja šira obitelj – rekla je Kovaček.

Dražen Koščak, bivši ravnatelj Srednje strukovne škole naznačio je kako je 38 godina radio u školskom sustavu, a od toga je malo više od 28 godina bio ravnatelj Srednje strukovne škole.

– To je praktički pola života i normalno da se s time saživite. Jedva sam čekao ponedjeljak da idem na posao, bio sam uvijek među prvima i volio sam raditi taj posao. Između škole nekad i danas velike su razlike. Prije 40 godina poštovanje prema nastavniku i profesoru je bilo drugačije, a danas su pritisci u školama puno veći, većinom od strane roditelja koji na školu prebacuju neke obveze koje oni sami ne odrađuju – rekao je Košćak.

Barbara Hrgarek, čiji radni staž iznosi 47 godina, zadnjih trideset godina radila je kao kuharica u Osnovnoj školi „Gustav Krklec“ u Maruševcu, a iako je bilo zahtjevno, ponekad i teško, bilo je i lijepih trenutaka, stoga su ostale i lijepe uspomene.

– Nekada nije bilo toliko opreme u kuhinjama pa smo se morali snalaziti, a sada, kad je kuhinja opremljenija, puno je lakše raditi. Od kada sam u mirovini, malo mi nedostaje posao, ali uz kućne poslove i unuke vrijeme ljepše i brže prolazi– rekla je Barbara Hrgarek.

Dan Ucitelja (1) Dan Ucitelja (2) Dan Ucitelja (6) Dan Ucitelja (7) Dan Ucitelja (11) Dan Ucitelja (14) Dan Ucitelja (15) Dan Ucitelja (18) Dan Ucitelja (20) Dan Ucitelja (21) Dan Ucitelja (22) Dan Ucitelja (24) Dan Ucitelja (25) Dan Ucitelja (27) Dan Ucitelja (29) Dan Ucitelja (30) Dan Ucitelja (59) Dan Ucitelja (60) Dan Ucitelja (61) Dan Ucitelja (62) Dan Ucitelja (63) Dan Ucitelja (64) Dan Ucitelja (65)