Područje Ivanščice, Strahinjščice, Maceljske gore, Ravne gore i Bednjanskoga kraja osobito je vrijedno po svojoj prirodnoj i kulturno-povijesnoj baštini, a bogato je rijetkim biljnim i životinjskim vrstama, među kojima su i novootkrivene, dosad nepoznate vrste za floru i faunu Hrvatske. To je samo dio vrijednosti zbog kojih je područje koje obuhvaća nešto više od 300 kilometara kvadratnih, a proteže se kroz pet gradova i devet općina u Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, predloženo za zaštitu kategorijom park prirode.

Istaknuto je to u srijedu u Županijskoj palači u Varaždinu, gdje je Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije organiziralo javno izlaganje prijedloga Zakona o proglašenju Parka prirode „Zagorske gore“, a u sklopu javnog uvida u stručnu podlogu i kartografsku dokumentaciju koji je počeo u rujnu, a trajat će do 23. listopada ove godine.

– Hrvatska ima osam nacionalnih parkova i 12 parkova prirode, što nije mali broj. Zaštićena područja moraju imati osobita svojstva, a upravo takva svojstva ima područje Ivanščice, Strahinjščice, Maceljske gore, Ravne gore i Bednjanskoga kraja. Uz to što je bogato prirodnom i kulturnom baštinom, svjedoči o bogatoj, pa i burnoj geološkoj povijesti. Sa svojim staništima, nalazištima, vrijednim i rijetkim vrstama flore i faune, krasnim dvorcima, ljetnikovcima, ladanjskim imanjima, špiljama, spomenicima prirode i mnogočemu drugome zaslužuje dobiti poseban zakonski okvir koji će nadaleko, ne zaustavljajući se na hrvatskim granicama, promovirati vrijednosti i ljepotu Zagorja. Sve vas pozivam da aktivno sudjelujete u ovom javnom uvidu, a Ministarstvo i hrvatska Vlada će učiniti sve da ovaj prekrasan krajobrazni mozaik bude prepoznat u Hrvatskoj i Europi. Nadam se da će Zakon u Hrvatskome saboru biti usvojen u prvoj polovici 2025. godine – rekla je ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković.

Zahvalila je svima koji su doprinijeli da se pokrene zaštita ovog područja, pa tako i svojem prethodniku Damiru Habijanu, aktualnom ministru pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.

– Za mene osobno ovo je emotivan trenutak jer sam prije četiri godine kao saborski zastupnik prvi put spomenuo inicijativu o zaštiti. Drago mi je što su je podržali svi relevantni politički dionici i što smo na tome radili svi zajedno te ćemo na sjeveru imati prvi park prirode, a 13. u Hrvatskoj. Nadam se da će početkom sljedeće godine Zakon biti u proceduri i dobiti podršku u Hrvatskome saboru, pa ćemo 2025. godine otići na vrh Ivanščice, jedni drugima čestitati i uživati u 13. parku prirode. Svima puno hvala! – rekao je ministar Habijan.

Zahvale je uputio i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, koji je podsjetio da u Hrvatskoj postoji devet kategorija zaštite, od čega je pet na županijskoj razini (spomenik parkovne arhitekture, park-šuma, značajni krajobraz, spomenik prirode i regionalni park), a četiri kategorije na državnoj razini, pri čemu park prirode i nacionalni park proglašava Hrvatski sabor, a posebni te strogi rezervat Vlada RH.

– Posebno nam je drago što su Ivanščica, Strahinjčica, Maceljska, Ravna gora i Bednjanski kraj  prepoznati i kao područje od posebnog značaja za Republiku Hrvatsku. Nakon što je područje rijeke Drave bilo najveće zaštićeno područje kao dio Regionalnog parka Mura – Drava, sada će u Varaždinskoj županiji to biti upravo područje Ivanščice i Ravne gore. U Varaždinskoj županiji protezat će se kroz tri grada, Ivanec, Lepoglavu i Novi Marof te kroz tri općine, Bednju, Donju Voću i Klenovnik. Ova dodatna zaštita kategorijom parka prirode doprinijet će prvenstveno očuvanju prirodnih vrijednosti, a potom razvoju toga kraja kroz ekološku poljoprivredu, brendiranje lokalnih proizvoda, turizam. Uvjeren sam da će „Zagorske gore“ biti ne samo jedan od poznatijih parkova prirode, nego i jedan od najposjećenijih budući da je jedinstven i po tome da se u njemu nalaze tri iznimna lokaliteta, dvorac Trakošćan, špilja Vindija i ugasli vulkan Gaveznica – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Izlaganje o vrijednostima i karakteristima područja budućeg parka prirode „Zagorske gore“ održao je ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva Aljoša Duplić.

– Predloženi park prirode obiluje geolokalitetima, njih više od 20 prepoznati su kao specifični, a dva su zaštićena, špilja Vindija i Mačkova špilja. Ovdje postoje i rudnici koji svjedoče o načinu života u prošlosti. Osobito su značajni rudnici na području Ivanca, Radoboja, Golubovca, Konjščine i Krapine, koji danas predstavljaju kulturnu baštinu, a istovremeno nude i informaciju o geološkoj vrijednosti ovog prostora. Na prostoru predloženog parka dosad je zabilježeno 114 speleoloških objekata s bogatom, uglavnom endemičnom špiljskom faunom poput rakušca Niphargus cerjanensis iz Cerjanske špilje kod Klenovnika. Nova je to vrsta za znanost. Kad se nešto otkrije u Amazoni, to zauzme naslove u medijima, dok za ovo vjerojatno niste znali. Međutim, to je vrijednost Hrvatske koja skriva brojna ovakva iznenađenja – rekao je ravnatelj Duplić.

Šume prekrivaju čak 78 posto područja predloženog za zaštitu.

– Od šumskih staništa ističe se rijetka i reliktna šumska zajednica s vrstama velelisna lipa i tisa s manjim udjelom bukve, jele i ostalih plemenitih listača. Šumska staništa značajna su za očuvanje mnogih vrsta rijetkih gljiva, kornjaša, ptica i šišmiša. Broj zabilježenih vrsta šišmiša na tom području čini čak 60-ak posto ukupno zabilježenog broja vrsta u cijeloj Hrvatskoj.  Mozaici travnjačkih staništa bogati su vrstama od kojih su naznačnije orhideje, zabilježeno je 46 vrsta i podvrsta. S više od 1.200 zabilježenih biljnih svojti područje predloženog parka prirode je po svojoj botaničkoj vrijednosti jedno od najznačajnih u Hrvatskoj. Naime, jedna petina vrsta zabilježenih u flori Hrvatske nalazi se i na ovih nešto više od 30.000 kilometara kvadratnih – naveo je Duplić.

Javno Izlaganje Park Prirode Zagorske Gore Vz Zupanija Listopad 2024 (1) Javno Izlaganje Park Prirode Zagorske Gore Vz Zupanija Listopad 2024 (2) Javno Izlaganje Park Prirode Zagorske Gore Vz Zupanija Listopad 2024 (3) Javno Izlaganje Park Prirode Zagorske Gore Vz Zupanija Listopad 2024 (4) Javno Izlaganje Park Prirode Zagorske Gore Vz Zupanija Listopad 2024 (5) Javno Izlaganje Park Prirode Zagorske Gore Vz Zupanija Listopad 2024 (6) Javno Izlaganje Park Prirode Zagorske Gore Vz Zupanija Listopad 2024 (7) Javno Izlaganje Park Prirode Zagorske Gore Vz Zupanija Listopad 2024 (8) Javno Izlaganje Park Prirode Zagorske Gore Vz Zupanija Listopad 2024 (9) Javno Izlaganje Park Prirode Zagorske Gore Vz Zupanija Listopad 2024 (11) Javno Izlaganje Park Prirode Zagorske Gore Vz Zupanija Listopad 2024 (12) Javno Izlaganje Park Prirode Zagorske Gore Vz Zupanija Listopad 2024 (13) Javno Izlaganje Park Prirode Zagorske Gore Vz Zupanija Listopad 2024 (14) Javno Izlaganje Park Prirode Zagorske Gore Vz Zupanija Listopad 2024 (15)