U Berlinu je u utorak započela konferencija ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana i zemalja koje sudjeluju u radu Berlinskog procesa a uoči početka konferencije hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je ovaj proces ocijenio uspješnim.

„Mislim da je u ovih deset godina rada Berlinskog procesa učinjen veliki napredak usprkos krizama koje su pogađale ne samo regiju zapadnog Balkana nego i cijeli svijet“, rekao je ministar vanjskih poslova RH Grlić Radman uoči početka ministarske konferencije u Berlinu.

On je istaknuo kako je važno da sve zemlje zapadnog Balkana žele postati članice Europske unije i da Berlinski proces pomaže u ostvarivanju tog cilja prije svega kada se radi o ispunjavanju kriterija.

„Što zemlje zapadnog Balkana bolje surađuju to će biti spremnije za ulazak u Europsku uniju“, rekao je Grlić Radman.

On je također pozvao sve zemlje u regiji da se suzdrže od svih akcija koje bi mogle naškoditi boljoj suradnji u regiji.

Ministrica vanjskih poslova Njemačke i domaćin konferencije Annalena Baerbock rekla je otvarajući konferenciju kako je cilj današnjeg susreta stvaranje uvjeta kako bi na 10. jubilarnom samitu Berlinskog procesa o zemljama zapadnog Balkana koji se sredinom listopada održava u Berlinu, bio potpisan sporazum o primjeni Srednjoeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA).

„Gospodarski razvoj je ono na čemu je i izgrađena Europska unija i zato želimo i u regiji zapadnog Balkana stvoriti temelje za takav razvoj“, rekla je Baerbock.

Njemačka ministrica je istaknula važnost zadržavanja prisnih odnosa zemalja regije s Europskom unijom posebice u sjeni aktualnih geopolitičkih turbulencija.

Današnja konferencija je jedna od pripremnih konferencija u sklopu Berlinskog procesa za zemlje zapadnog Balkana koji je pokrenut prije deset godina u Berlinu u svrhu približavanja zemalja regije Europskoj uniji.

Proces su, osim Njemačke, pokrenule i Italija, Francuska, Velika Britanija i Austrija. Hrvatska također od samog početka sudjeluje u radu ovog procesa.