U Varaždinu će uskoro početi izgradnja Regionalnog centra za predinkubaciju u pametnoj industriji, infrastrukturnog i razvojnog projekta Fakulteta organizacije i informatike (FOI), ukupne vrijednosti od oko 6,1 milijun eura.

Sredstva za projekt usmjeren na stvaranje inovativnog i pametnog gospodarstva u regiji FOI je osigurao iz ITU mehanizma u suradnji s Gradom Varaždinom, a strateški partner je Switzerland Innovation Park Biel – Swiss Smart Factory, jedan od najpoznatijih europskih centara za inovacije.

Centar će biti smješten u neposrednoj blizini Fakulteta u Varaždinu, a prostirat će se na površini od 1200 četvornih metara. Grad je FOI-ju dao pravo građenja na 30 godina, sa ciljem da Varaždin postane prvo središte predinkubacije u Hrvatskoj.

Bit će namijenjen studentima i zainteresiranim građanima, kojima se žele povećati poduzetnička i tehnološka znanja i vještine, ali i samopouzdanje da pokrenu svoj poduzetnički pothvat, rekla je redovita profesorica s FOI-ja Nina Begičević Ređep, voditeljica projekta za koji je sada dobivena i građevinska dozvola.

“Unutar Centra nalazit će se Smart Living labovi opremljeni specijaliziranom opremom, koji će omogućiti primjenu najnovijih tehnoloških dostignuća, a paralelno s time radit će se na edukaciji, mentoriranju i razvoju poduzetničkih pothvata”, istaknula je Begičević Ređep.

Kako je naglasila dekanica FOI-ja Marina Klačmer Čalopa, projekt predstavlja važan korak u gospodarskoj transformaciji regije.

„Fakultet sustavno njeguje studentsko poduzetništvo i obrazuje mlade u području IKT-a, stoga će upravo studenti, mladi inovatori i poduzetnici biti među najvećim korisnicima novog Regionalnog centra za predinkubaciju u pametnoj industriji”, poručila je Klačmer Čalopa.