Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pojačao je pritisak na SAD da dopuste Kijevu da vrši napade dublje u ruski teritorij nakon što su se njegovi predstavnici sastali s višim američkim dužnosnicima u Washingtonu u subotu.

Washington je Ukrajini dao više od 50 milijardi vojne pomoći od 2022. godine, no ograničio je korištenje oružja na ukrajinsko tlo i obrambene prekogranične operacije.

“Čišćenje ukrajinskog neba od ruskih vođenih zračnih bombi žestok je korak da se prisili Rusiju da prihvati kraj rata i pravedan mir”, rekao je Zelenskij u svome večernjem video obraćanju.

Obraćajući se Sjedinjenim Državama, Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, rekao je: “Trebamo sredstva da istinski i cjelovito štitimo Ukrajinu i Ukrajince.”

“Trebamo dopuštenja za dalekometne sposobnosti i za vaše granate i rakete dugog dometa.”

Bez otkrivanja detalja, rekao je da su njegovi predstavnici “iznijeli sve potrebne pojedinosti” partnerima Ukrajine.

Ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov, koji je s izaslanstvom bio u Washingtonu u petak i subotu kako bi se sastao s američkim dužnosnicima i stručnjacima, rekao je u intervjuu na CNN-u da je Kijev pokazao da su ruska uzletišta, koja se koriste za napade na ukrajinske gradove, unutar dometa dubokih udara.

“Objasnili smo kakvo oružje trebamo da štitimo građane od ruskog terora koji nam Rusi uzrokuju, stoga se nadam da nas se čulo”, rekao je Umerov u intervjuu kasno u petak.

Očekuje se da će Zelenskij sljedeći mjesec ponoviti sličnu molbu kad bude predstavljao plan pobjede predsjedniku Joeu Bidenu i kad bude prisustvovao sastanku Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.