U ruskom napadu navođenom bombom na ukrajinski sjeveroistočni grad Harkiv pogođena je stambena zgrada i igralište, usmrtivši pet, a ozlijedivši najmanje 47 osoba, rekle su lokalne vlasti.

Gradonačelnik Harkiva Ihor Terehov rekao je na Telegramu da je na igralištu ubijeno jedno dijete. Tri osobe poginule su u neboderu od 12 katova koji se od posljedica udara zapalio, rekao je.

Oko 20 ozlijeđenih u teškom je stanju, rekao je regionalni guverner Oleh Sinehubov.

Nekoliko automobila koji su bili parkirani ispred nebodera također se zapalilo.

Hitne službe i spasioci požurili su da iz zgrade izvuku preživjele.

Vlasti nisu otkrile okolnosti pogibije pete osobe u napadima koji su pogodili četiri područja grada.

Harkiv je meta teškog ruskog bombardiranja tijekom rata, iako se proteklih tjedana smanjio intenzitet napada, koji je moguće povezan sa šokantnim upadom ukrajinskih snaga u regiju Kurska.

Ukrajinske vlasti rekle su da je u napadu u petak korišteno pet navođenih bombi lansiranih iz zrakoplova u ruskoj regiji Belgorod, opremljenih navigacijskim sustavom koji ih vodi do njihove mete.

To oružje teško je presresti, a postalo je zastrašujući alat u ratu u istočnoj Ukrajini proteklih mjeseci, sposobno izazvati strašnu destrukciju.

Rusija niječe da namjerno cilja civile. Tisuće su ubijene i ozlijeđene u invaziji koju je Moskva pokrenula u Ukrajini 2022. godine.

Uoči napada na Harkiv, predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je zapadne saveznike da dopuste Ukrajini da koristi zapadno oružje dugog dometa kojime će napadati ruske vojne baze.

“Do napada ne bi došlo da su naše obrambene snage mogle uništiti ruske vojne zrakoplove tamo gdje su smješteni”, rekao je Zelenskij na Telegramu. “Nema racionalnog razloga zbog kojeg bi se ukrajinska obrana trebala ograničavati.”

Kijev kaže da je najučinkovitiji način za suprotstavljanje takvim napadima gađanje ruskih zrakoplova, a ne bombi.