Iz Trakošćanskog jezera u petak će biti povučena posljednja korpa sedimenta, a radovi vrijedni 4,8 milijuna eura bit će sufinancirani s 3,8 milijuna bespovratnih eura iz programa NPOO-a, doznaje se od direktora VGO za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Milana Reze.

„Već smo povukli sve strojeve iz donjeg dijela jezera uz dvor Trakošćan, zatvorili smo naš temeljni ispust, tako da će sva voda koja dotječe preko naših bujičara, postati ‘zarobljena’ u jezeru sve do visine temeljnog ispusta, gdje će onda prolaziti dalje u rijeku Bednju”, kazao je Rezo za Hinu.

Dodao je kako će sa sutrašnjim danom iz jezera Trakošćan biti izvađeno oko 198 tisuća kubika materijala.

Ukupna vrijednost radova bit će oko 4,8 milijuna eura, a Hrvatske vode podnijele su prijavu za sufinanciranje iz programa Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

„Dobili smo potvrdu da je naša prijava prihvaćena u iznosu od oko 70 posto kroz NPOO program i to je stvarno pozitivna priča. U ovoj financijskoj besparici dobit ćemo dodatnih 3,8 milijuna eura kojima ćemo dalje moći raspolagati unutar Hrvatskih voda”, istaknuo je Rezo.

Kazao je i da su dosad Hrvatske vode obnovile i donji dio jezera napravivši kamenu oblogu u dužini od 300 metara, a dio obale je uređen pomoću gabiona od 120 metara te pomoću armiranog betonskog zida dužine 40 metara.

„Tu investiciju, odnosno te radove financirali smo iz našeg redovitog programa preventivnih, redovnih i izvanrednih mjera obrane od poplava i ukupna vrijednost tih radova uređenja i sanacije obala iznosi 520 tisuća eura i nisu uključeni u osnovni ugovor koji se tiče vađenja sedimenta”, rekao je Rezo.

Dodao je da preostaju radovi na uređenju šumskog puta od jezera do deponije u dužini od dva kilometra, a rok za izvođenje tih radova je do kraja prosinca.