Ugledni znanstvenik, pedijatar, forenzičar i subspecijalist iz medicinske genetike prof. dr. sc. Dragan Primorac, koji se nalazi i na popisu 2% znanstvenika s najvećim utjecajem citiranosti, kako u karijeri tako i za 2023. godinu, boravio je u Varaždinskoj županiji. U Županijskoj palači u Varaždinu prijem je za njega organizirao župan Anđelko Stričak sa suradnicima. Tom prigodom župan ga je upoznao s poviješću najstarije hrvatske županije i nizom projekata koji se danas provode, posebno na području zdravstva i obrazovanja u kojem se razvija sustav jednakih šansi te podržava izvrsnost.

– Čast mi je bila ugostiti znanstvenika svjetskog glasa kao što je prof. dr. sc. Dragan Primorac te ga upoznati sa svime što Varaždinska županija čini po pitanju obrazovanja, zdravstva, gospodarstva i zaštite okoliša. Raduje činjenica kako prof. Primorca, koji je zbog iznimnog doprinosa u razvoju hrvatske i svjetske znanosti odlikovan nizom odličja, posebno zanima rad naših centara izvrsnosti. Često ističem da su oni mjesto dodira našeg osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, akademske zajednice i realnog sektora, a susret s prof. Primorcem koji surađuje s brojnim svjetskim znanstvenicima i sveučilištima samo nam može pomoći da naši centri izvrsnosti ostvare suradnju sa sličnim ustanovama u svijetu. Ujedno, Varaždinska županija bit će prva županija u Hrvatskoj koja će već u školskoj godini 2025./26. imati sve uvjete za provođenje jednosmjenske nastave u svim školama – naglasio je župan Stričak.

– Uvijek sam isticao kako su županije i gradovi mjesta izvrsnosti, a ovdje u Varaždinskoj županiji vidim da živite izvrsnost i na tome vam čestitam. Sjećam se još da smo u vrijeme kada sam bio ministar, u Varaždinu kao prvom gradu u Hrvatskoj pokrenuli jednosmjensku nastavu i cjelodnevni boravak. S druge pak strane po pitanju visokog obrazovanja potpisali smo odluke o osnivanju tadašnjeg Medijskog sveučilišta koje je kasnije zajedno s Veleučilištem u Varaždinu objedinjeno u Sveučilište Sjever koje radi izvrsno, a koje je razlog ostanka mnogih mladih u Varaždinskoj županiji. Iznimno sam sretan razvojem centara izvrsnosti koje je inicirala Županija, a koje pohađa više od 700 djece, jer Hrvatska mora biti temeljena na izvrsnosti. To je jedini način da u svijetu globalizacije sačuva svoj identitet i da može pratiti sve ono što nam slijedi u jednoj vrlo konkurentnoj utakmici znanja na svjetskom tržištu – naglasio je Primorac nastavivši kako je sa svojim suradnicima koji su vodeći hrvatski znanstvenici s područja biomedicine i biomehanike obišli i tvrtku Eonex koja djeluju na području Varaždinske županije s ciljem zajedničkog apliciranja za nove inovacijske tehnologije čime bi se razvio novi koncept personalizirane medicine u liječenju bolnih stanja kralježnice.

– Kada razgovarate s ljudima čija tvrtka gotovo u cijelosti svoje proizvode izvozi, onda svjedočite da u Varaždinskoj županiji imate jedan model koji i drugi mogu uspješno primijeniti – zaključio je Primorac.

Dragan Primorac (21) Dragan Primorac (9) Dragan Primorac (24)