U prisutnosti potpredsjednika Vlade i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića, župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luke Balena predstavnicima jedinica lokalne samouprave i institucija s područja Varaždinske županije svečano su danas u Županijskoj palači dodijeljene odluke i ugovori o financiranju izrade prostornih planova nove generacije, ugovori o financiranju izrade strategija zelene urbane obnove te ugovori za projekte energetske obnove zgrada javnog sektora ukupne vrijednosti 3,6 milijuna eura.

Naime, s ciljem poboljšanja transparentnosti sustava prostornog planiranja i pristupačnosti prostornih planova široj javnosti i potencijalnim investitorima kao podloge za plansko, odgovorno i racionalno upravljanje prostorom u čitavoj Republici Hrvatskoj kreće izrade prostornih planova nove generacije. Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine je raspisalo Javni poziv za 100% financiranje njihove izrade za što su osigurana sredstva NPOO-a. Dosad je putem Javnog poziva zaprimljeno 607 projektnih prijedloga, a izdane su odluke o financiranju za 484 projektna prijedloga u iznosu od 11,2 milijuna eura. Sklopljena su 394 Ugovora vrijedna 7,1 milijuna eura.

– Općinama i gradovima s područja Varaždinske županije dodijeljeno je 1,1 milijun eura za 50 projektnih prijedloga, što je ujedno i najveći broj sufinanciranja prostornih planova na području jedne županije. Naš je cilj da sve prostorne planove u Hrvatskoj izmijenimo iz analognih prikaza u digitalne oblike i taj postupak transformacije država financira u cijelosti – naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić čestitavši varaždinskoj županiji kao najuspješnijoj županiji u Hrvatskoj kada se gleda broj zahtjeva za transformaciju prostornih planova.

Ujedno, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine zadnjih se 6 godina intenzivno bavi i temama zelene infrastrukture u urbanim područjima. Izrada strategija zelene urbane obnove za svrhu ima ojačati otpornost gradova i općina na ekološke rizike i klimatske promjene. Tako su danas dodijeljena i dva ugovora za projekte izrade strategija zelene urbane obnove Gradu Ivancu i Gradu Varaždinu, ukupne vrijednosti 60.031,35 eura. Pet ugovora u vrijednosti od 2,38 milijuna eura dodijeljeno je i za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije i energetska obnova postojećih zgrada javnog sektora u kojima se obavljaju društvene djelatnosti. Ti ugovori dodjeljuju se temeljem poziva Ministarstva, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Siguran sam da ćemo ovim uručenjem ugovora doprinijeti još kvalitetnijem uređenju ove županije, prije svega na dobrobit građana Varaždinske županije – zaključio je ministar Bačić.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen naglasio je kako su sredstva za pet projekata dodijeljena iz velikog poziva ukupne vrijednosti veće od 100 milijuna eura.

– To je jedan u nizu poziva koje provodimo, a među kojima je i poziv za energetsku obnovu za naše građane. Bio je to najveći paket mjera kojim je Vlada Republike Hrvatske osigurala 120 milijuna eura, a primili smo 12 tisuća prijava koje se obrađuju i ugovori već dolaze na adrese naših građana. Kontinuirano imamo jako dobru suradnju s Varaždinskom županijom, na čijem je području za energetsku obnovu, što javnih objekata, što privatnih stambenih zgrada i kuća u zadnjih godina osigurano gotovo 60 milijuna eura europskih i nacionalnih sredstava – rekao je Balen.

Župan Stričak zahvalio je potpredsjedniku Vlade i ministru Bačiću na uručenim ugovorima.

– Na područje Varaždinske županije dolazi 3,6 milijuna eura novih bespovratnih sredstava, za što sam uvjeren da će ih naši gradonačelnici, načelnici, ali i predstavnici institucija koja djeluju na našem području itekako znati dobro iskoristiti – rekao je župan Stričak.

Dodjela Ugovora (15) Dodjela Ugovora (17) Dodjela Ugovora (20) Dodjela Ugovora (28) Dodjela Ugovora (30) Dodjela Ugovora (37) Dodjela Ugovora (39) Dodjela Ugovora (40) Dodjela Ugovora (42) Dodjela Ugovora (44) Dodjela Ugovora (45)