Prvi dan 26. Špancirfesta u Varaždin je u petak privukao brojne posjetitelje koje u deset dana očekuje 500 programa, 200 glazbenih sadržaja i 80 performansa, a festival je obišao gradonačelnik Neven Bosilj sa suradnicima.

Grad Varaždin glavni je pokrovitelj festivala koji se proteže na 35 hektara, a programi se odvijaju na pet trgova, odnosno u 12 ulica u središtu grada.

Direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Varaždina, Jelena Toth, rekla je da je Špancirfest brend grada i brojni gosti i turisti Varaždin kao destinaciju upoznali su upravo preko festivala.

„Važan je i u gospodarskom smislu jer on u deset dana trajanja na području grada generira turistički promet u iznosu od 12,6 milijuna eura”, istaknula je Toth. Dodala je da je lani Špancirfest posjetilo više od 330.00 ljudi.

Kazala je i kako ih sve posebno veseli činjenica da su i ove godine uspjeli organizirati i omogućiti da 98 posto programa bude besplatno, bez naplate ulaznica.

„Jedina pozornica gdje se naplaćuje ulaznica je pozornica kod Vile Bedeković gdje nas očekuju četiri odličnih koncerta i četiri odlične kazalište predstave, a više od polovice tih programa smo rasprodali”, rekla je Toth.

I ove je godine nastavljena tradicija, pa svečanog otvorenja Špancirfesta neće biti, a posjetitelji će večeras moći uživati u tri koncerta. Na glavnoj je pozornici podno bedema Starog grada nastupilo Prljavo kazalište, u dvorištu kod Vile Bedeković 4 Tenora, a u Food and Party zoni Alka Vuica.

Špancirfest traje do 1. rujna.