Stotinjak Puljana okupilo se u petak ispred cementare Calucem kako bi upozorili na problem zagađenja zraka na području pulske četvrti Stoja zbog, kako kažu, djelovanja obližnje cementare te poručili da ne žele više tolerirati višegodišnje zagađenje iz te cementare.

“Apeliramo na Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije da revidira postojeću okolišnu dozvolu tvornice cementa u Puli te ju uskladi sa standardom koji propisuje Europska unija koja nalaže minimalne ekološke standarde u kojem emisije, konkretno sumporovog dioksida moraju biti u rasponu od 50-400 mg/m3 u dnevnom prosjeku”, izjavio je nezavisni vijećnik Mjesnog odbora Stoja Vladimir Jurišić.

“Taj standard poštuju sve druge tvornice u Europi, samo pulska cementara ne”, istaknuo je.

Jurišić je poručio da građani Pule imaju pravo zahtijevati da svi gospodarski subjekti, bez izuzetaka, moraju zadovoljiti minimalne ekološke standarde koje propisuje EU.

“Svake godine imamo povećanje neoplazmi po 12-13 posto. To je 50 posto više tumora i karcinoma. Karcinoma je za 36 posto više u odnosu na prošlu godinu. Vrijeme je da Zavod za javno zdravstvo prestane biti ured za statistiku i počne raditi svoj posao – potrebno je pokazati prostornu distribuciju karcinoma, odnosno gdje se karcinomi, alergije i kardiovaskularne bolesti najčešće pojavljuju”, rekla je Koviljka Aškić, nezavisna županijska vijećnica. Pozvala je ministarstva zdravstva te zaštite okoliša na “poduzimanje akcija”.

Podršku građanima dao je i pulski gradonačelnik Filip Zoričić koji je rekao da je tužba protiv tvornice zbog povišene razine čestica u pulskoj cementari već spremna te će ju objaviti javno.

“Očekujemo dolazak ministara ovdje kako bi se taj problem riješio. Tvornica mora prijeći na nove tehnologije jer jedino drugo što je moguće je zatvaranje tvornice”, rekao je gradonačelnik Zoričić te poručio kako žele da ljudi rade, da imaju industriju, ali zdravu industriju.

Stanovnici Pule godinama se žale na smrad, buku i prašinu koja dolazi iz smjera cementare, posebno pri nepovoljnim vremenskim uvjetima te je Grad Pula ovog proljeća instalirao mobilni uređaj za praćenje i mjerenje kvalitete zraka na području Mjesnog odbora Stoja.

Uređaj je opremljen vlastitim baterijama i solarnim panelom te senzorima za mjerenje koncentracije ugljikovog monoksida (CO), sumporovog dioksida (SO2), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), lebdećih čestica PM10 i lebdećih čestica PM2,5.

Grad Pula je u dopisu iz srpnja naveo kako im nije poznata ni jedna druga cementara na području EU s tako visoko dopuštenim emisijama SO2.

Vezano uz problem zagađenja zraka na području pulske četvrti Stoja, koje je uvjetovano djelovanjem obližnje cementare, iz tvrtke Calucem su prije nekoliko dana naveli da su emisije “dosljedno unutar propisanih granica” te da njihov tim to kontinuirano mjeri.