Čelnik Republike Srpske Milorad Dodik u srijedu je, nakon novog sudskog ročišta na Sudu BiH pred kojim je optužen za nepoštivanje odluka visokog predstavnika za BiH, izjavio kako na tom sudu nema pravde za Srbe, a da je ovo suđenje zapravo “hajka” protiv njega i RS.

Dodik i direktor Službenog glasnika Republike Srpske Miloš Lukić optuženi su jer su omogućili objavljivanje dva zakona što ih je donio parlament RS unatoč tome što ih je visoki predstavnik Christian Schmidt prije toga poništio.

Neprovođenje odluka visokog predstavnika u BiH je kazneno djelo za koje se može dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora, a osuđujuća bi presuda u Dodikovu slučaju značila automatsku smjenu s dužnosti predsjednika RS.

Suđenje, koje je započelo u studenom prošle godine, u srijedu je nastavljeno izvođenjem svjedoka obrane. Kao svjedoci su pozvani bliski Dodikovi suradnici koji bi trebali potvrditi teze obrane po kojima on nije ni za što kriv jer je samo provodio odluke parlamenta, na što ga obvezuju entitetski zakoni i ustav.

Dodika je pred ulazom u pravosudni kompleks u Sarajevu dočekao već uobičajeni dekor, odnosno špalir njegovih suradnika koji su mu pljeskali. Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sve je popratila izjavom kako je njen stranački šef od podizanja optužnice prošle godine izložen “bespravnoj inkviziciji”, a da ona i njeni istomišljenici bezuvjetno stoje uz Dodika i Lukića.

Na već uobičajenoj konferenciji za novinstvo nakon ročišta u Istočnom Sarajevu Dodik je tvrdio kako tužiteljstvo nikako ne uspijeva dokazati njegovu krivnju, a sud izbjegava prihvatiti to kao činjenicu.

“Ovo je primarno politički proces”, ponavljao je svoje stare teze Dodik, ljut jer mu na sudu ne daju propitkivati status i ovlasti visokog predstavnika Schmidta. Žalio se i zbog toga što u sudnici nije dobro radio klima uređaj, što mu je navodno ometalo koncentraciju pa je zaključio kako se stvara ozračje “svršenog čina” i samo se čeka dovršetak suđenja.

Dodikov branitelj Anto Nobilo tvrdio je pred novinarima kako sud pravi procesne pogreške kod izvođenja dokaza pa je najavio kako će obrana to kapitalizirati u žalbi na presudu u prvostupanjskom postupku, dok se drugi odvjetnik Goran Bubić žalio kako se sutkinja Sena Uzunović navodno “ponaša formalistički” jer ne uvažava način na koji obrana želi interpretirati sadržaj Daytonskog sporazuma.

Nastavak sudskog procesa sutkinja je zakazala za 28. kolovoza.