Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao je u srijedu dr. Antuna Vujića Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, za izniman doprinos u kulturi te dugogodišnji rad u području kulture, leksikografije i politike i posvećen u cijelosti izgradnji otvorenog društva.

Milanović je istaknuo kako mu je čast i zadovoljstvo što može odlikovati dr. Vujića za sve ono što je u svom dugom plodnom, životnom, društvenom, stvaralačkom, znanstvenom i političkom vijeku dao za Hrvatsku i razvoj hrvatske demokracije i kulture, djelovanjem kroz društvene i kulturne institucije prethodne države i današnje Hrvatske.

“Sve to drži me u dubokom uvjerenju da je odlikovanje zasluženo, iako u stvari kasni na neki način. Nikad ne znamo što je pred nama, jer se često kaže – bit će vremena i bit će ga uvijek, ali neće biti nas”, rekao je predsjednik Republike.

Naglasio je kako je ovo trenutak da u znak zahvale, priznanje hrvatske države i svoje osobno dodijeli odličje dr. Vujiću.

Zahvalivši na dodijeljenom odličju dr. Antun Vujić rekao je kako dobitnici obično kažu da će im to biti poticaj za daljnji rad, no da on i sam sebi prigovara da ne radi dovoljno, i da zadnje što je napisao su dva komemorativna govora.

Odlazi naša generacija, bili smo svjedoci kada se demokratizirala bivša država, doba Hrvatskog proljeća i odmazde nad njegovim sudionicima, borbe za samostalnu Hrvatsku i izgradnje hrvatskog društva”, rekao je.

Istaknuo je kako mu se ključnom čini riječ ‘otvorenos’ , ‘kao oblik koji slijedi liniju od otvorene znanosti i otvorenog društva prema otvorenoj kulturi, uz uvažavanje različitih stavova, bez osjećaja da si posjednik cijele istine; no postoji način da se razlikuje bolje od lošeg unutar te istine, dodao je.

“Ovo nije nikakav reciprocitet, ali sam svjestan, Predsjedniče, da i vi mnogo ulažete u vremenima u kojima živimo da držite Hrvatsku izvan vrtloga najgorih oscilacija koliko to možete i mislim da imate u tome podršku mnogih i na tome sam vam također zahvalan”, rekao je Vujić.

“Vaše odlikovanje je golemo priznanje koje mi je, na neki način, došlo u ipak silaznoj putanji i nadam se da osim pisanja komemorativnih govora mogu još nešto učiniti”, poručio je Vujić predsjedniku Milanoviću primajući odličje u Uredu predsjednika RH.

Leksikograf te bivši saborski zastupnik SDP-a Antun Vujić (Dubrovnik, 1945.) završio je Filozofski fakultet u Zagrebu. Bio je ministar kulture od 2000. do 2003. godine. Autor je više stotina enciklopedijskih članaka te desetaka preglednih radova iz filozofije, društvenih i humanističkih znanosti. Bio je i glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža u Zagrebu.