18 milijuna kuna za osječku Tvrđu

19. siječnja 2021. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam 18 milijuna kuna za osječku Tvrđu

Davor Javorović/PIXSELL


U Centar za posjetitelje Tvrđu uložit će se 18 milijuna kuna, od kojih 85 posto daje EU, a obnovom i preuređenjem zapuštenoga povijesnog prostora dobit će se regionalni prijamni info-turistički centar čiji će sadržaji promicati turističke atrakcije Osijeka, županije i šire regije.

Kako je u utorak na početnoj konferenciji projekta „Centar za posjetitelje Tvrđa“ rekla dogradonačelnica Osijeka Žana Gamoš, projektom je obuhvaćena rekonstrukcija stare austrougarske konjušnice površine 40 tisuća metara četvornih, izgradnja prometnica i parkirališta te krajobrazno uređenje prostora koji će na jednome mjestu ponuditi turističku informaciju za Osijek i cijelu regiju, uz visoki standard usluge posjetiteljima i turistima.

Gamoš je istaknula kako je projekt 85 posto sufinanciran novcem Europske unije te da njegovom provedbom Grad Osijek želi pridonijeti iskoristivosti bivših vojnih ili industrijskih lokacija za javne i gospodarske svrhe.

„Izvođači radova uvedeni su u radove prije dva tjedna, a rok završetka je lipanj 2022. godine. Kroz projekt predviđamo otvaranje novih radnih mjesta, porast broja posjeta turističkim atrakcijama te broja programa razvoja kulturne i prirodne baštine u regionalnim odredištima“, rekla je Gamoš.

Pročelnica gradskog Upravnog odjela za programe Europske unije Kornelija Mlinarević dodala je kako će se uz taj centar urediti stajalište za autobuse i osobne automobile, a budući da je smješten u blizini državne ceste i dvije EuroVelo rute, dio ponude bit će prilagođen i cikloturistima koji će se tu moći istuširati i popraviti bicikle.

„To će biti mjesto u kojem će se nalaziti i trgovački dio za autentične lokalne i regionalne proizvode, bankomate i mjenjačnice, prostor za turističke agencije i vodiče, sanitarni čvor i druge sadržaje“, rekla je Mlinarević.

(Hina)

Facebook Comments