Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavit će 30. ožujka Javni poziv vrijedan 100 milijuna kuna, kojim će pravnim osobama sufinancirati sustave za korištenje obnovljivih izvora energije, najavljeno je u četvrtak iz Fonda.

“Poziv koji objavljujemo je vrijedan 100 milijuna kuna i bit će dostupan širokom krugu korisnika od kojih mnogi radi poskupljenja energenata imaju povećane troškove poslovanja. Primjenom ovakvih sustava mogu osigurati racionalnije korištenje energije, ali i niže troškove”, istaknuo je direktor Fonda Siniša Kukić.

Svoju prijavu za sufinanciranje prijavitelji mogu poslati od 31. ožujka od 9 sati, bilo preporučenom poštom ili osobno u prijamni ured Fonda na adresi Radnička cesta 80, Zagreb.

Prijave će biti obrađivane redoslijedom zaprimanja, do trenutka iskorištenja sredstava.

Kako bi osigurali i do 1,4 milijuna bespovratnih sredstava, na poziv će se moći javiti jedinice regionalne i lokalne samouprave, tijela državne uprave, ostali proračunski i izvanproračunski korisnici, ustanove, zadruge, trgovačka društva, obrtnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, privatni iznajmljivači, kao i samostalne djelatnosti i ostali pravni subjekti (izuzev udruga).

To po prvi put uključuje i upravitelje višestambenih zgrada, koji će se moći prijaviti uime suvlasnika, te vjerske zajednice.

Prijaviteljima je na raspolaganju 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, ovisno o lokaciji na kojoj se projekt provodi, a sredstva mogu dobiti za dizalice topline, sunčane toplinske kolektore, kotlove na drvnu sječku/pelete ili pirolitičke kotlove te za integrirane fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju u izoliranom (off-grid) ili mrežnom pogonu.

Osim opreme, sufinancira se i izrada glavnog projekta, jednog od obveznih dokumenata za prijavu.

Za projekt je moguće dobiti do 40 posto opravdanog troška izrade, odnosno najviše do 70.000 kuna, a moguće je i njegovo retroaktivno sufinanciranje, ako nije stariji od 24. rujna 2020. od kada se počeo primjenjivati Tehnički propis o racionalnoj uporabi energije i toplinskih zaštita u zgradama.

Kako bi se osigurala kvaliteta izvedbe, opravdani trošak je i stručni nadzor, sufinanciran s do 40 posto opravdanog troška provedbe, odnosno do 56.000 kuna po lokaciji jer pojedina prijava može podrazumijevati ugradnju različitih sustava OIE na više lokacija.

Iz Fonda najavljuju da će bespovratna sredstva za korištenje obnovljivih izvora energije (OIE) u obiteljskim kućama biti dostupna i građanima, za koje se sličan poziv Fonda očekuje najesen.