Uz polagano oživljavanje raznih kulturnih programa, treninga i priprema za nastupe, nastavili su se i treninzi male ali ustrajne grupe za akrobacije na svili.

Promatrajući neke ranije nastupe, tokom programa KUFER-a i na Križevačkom velikom spravišču, u nedoumici smo radi li se o plesu, atraktivnoj gimnastici ili prvenstveno cirkuskoj vještini. U svakom slučaju ovi nastupi oduzimaju dah.

Prisustvovali smo danas treningu u Klubu kulture, gdje u programu Udruge K.V.A.R.K. trening vodi Dijana Čeh. Ovaj puta Dijana je individualno radila s polaznicom programa Ivanom Koren. Zabilježili smo malo treninga, te porazgovarali s voditeljicom.

– Interes za zračnim akrobacijama javio se 2018. godine kada smo na Križevačkom uličnom festivalu edukacije i razbibrige (KUFER) ugostili izvedbeni kolektiv Tricycle Trauma koji nas je zaintrigirao akrobatskim performansom na svili te održao radionicu zračnih akrobacija kojoj sam prisustvovala. Nakon KUFER-a krenula je vrlo uspješna suradnja, pa je tako ovaj kolektiv nekoliko puta u Križevcima održao radionice zračnih akrobacija otvorene za širu publiku, a također su nam upravo oni pomogli u postavljanju aparatusa u Klubu kulture kako bismo mogli krenuti sa treninzima, na čemu im ovim putem zahvaljujem. Također, u organizaciji ovog kolektiva i Udruge K.V.A.R.K. 2019. godine je u Klubu kulture u Križevcima održana Noć mračnog cirkusa, večer „bučne glazbe i izvedbenih minijatura“, svojevrsna platforma kroz koju se akteri s nezavisne cirkuske i šire izvedbene scene imaju priliku predstaviti široj publici. Na Noći mračnog cirkusa imala sam i svoj prvi performans na svili.

– Nikada nisam bila sportski tip te mi je najveći problem za bavljenje nekom sportskom aktivnošću predstavljala motivacija iz razloga što bi mi treninzi nakon određenog vremena postali monotoni jer bi se kontinuirano ponavljale iste radnje, a samim time fizički i psihički naporni. Ovakav tip treninga mi puno bolje odgovara jer iako je fizički vrlo zahtjevan te iziskuje dobru kondiciju, snagu i koordinaciju, dosta je dinamičan, vrlo zabavan, svaki je trening drugačiji, a ozračje u kojem treniram je vrlo opuštajuće.

– Sa treninzima sam krenula nakon privremenog preseljenja u Zagreb. Ispočetka sam trenirala u K-Team Pole Dance & Aerial Fitness Studiju na tzv. „silk hammocku“. Radi se o aparatusu vrlo sličnom svili, samo što je svila povezana poput ljuljačke. Na silk hammocku sam trenirala otprilike četiri mjeseca, čime sam poradila na snazi i savladala osnovne pokrete te sam se nakon toga odlučila prebaciti na „klasičnu“ svilu. Nedavno sam krenula sam na treninge u Centar zdravlja Plasma Saal kod instruktorice plesa na svili Sandre Dunaj.

Jako mi se svidio koncept treninga, Sandra je odlična instruktorica, posvećuje puno pažnje zagrijavanju tijela čime se izbjegavaju ozljede, kondicijskom dijelu treninga te pravilnom istezanju po završetku. Iako sam se vratila u Križevce, još uvijek na mjesečnoj bazi odlazim kod Sandre na treninge te mi puno pomaže u savladavanju trikova i ispravne tehnike. S obzirom da u Križevcima treniram samostalno, puno vremena mi odlazi na proučavanje pojedinih trikova jer ih savladavam uz pomoć videa koje nalazim na internetu. Kako mi se ne bi potkrala koja greška u koracima koja može završiti padom s visine od nekoliko metara, potrebno je dobro proučiti „zapetljavanje“ u određenu pozu.

– Nakon nekog vremena uz radionice hula-hoopa koje vodim već nekoliko godina, s obzirom na iskazan interes, odlučila sam početi sa provođenjem treninga na svili. Radi se u maloj grupi od četiri polaznice, treninzi se održavaju na volonterskoj bazi, polaznicama prenosim osnovne pokrete, a međusobno si pomažemo, zajedno proučavamo trikove te upotpunjujemo jedna drugu. Treninge nam je privremeno omela pandemija uzrokovana koronavirusom, no polako se vraćamo redovnim treninzima. Treniramo tri puta tjedno, a trening traje dva sata. Ono što za sada imamo u planu je izvedbeni duo na svili dviju članica žonglerskog kolektiva KUFER, a uskoro ću i ja poraditi na svojoj drugoj koreografiji.

– Ovakav tip aktivnosti smatram vrlo bitnim za razvoj i jačanje nezavisne cirkuske scene na području Križevaca i šire. Kontinuirano radimo na razvoju KUFER kolektiva koji djeluje pod okriljem Udruge K.V.A.R.K., a uvođenjem ovakvih za našu sredinu “neuobičajenih” aktivnosti zaokupljamo pažnju raznih dobnih skupina.

Zdenko Balog