Uz polagano o┼żivljavanje raznih kulturnih programa, treninga i priprema za nastupe, nastavili su se i treninzi male ali ustrajne grupe za akrobacije na svili.

Promatraju─çi neke ranije nastupe, tokom programa KUFER-a i na Kri┼żeva─Źkom velikom spravi┼í─Źu, u nedoumici smo radi li se o plesu, atraktivnoj gimnastici ili prvenstveno cirkuskoj vje┼ítini. U svakom slu─Źaju ovi nastupi oduzimaju dah.

Prisustvovali smo danas treningu u Klubu kulture, gdje u programu Udruge K.V.A.R.K. trening vodi Dijana ─îeh. Ovaj puta Dijana je individualno radila s polaznicom programa Ivanom Koren. Zabilje┼żili smo malo treninga, te porazgovarali s voditeljicom.

– Interes za zra─Źnim akrobacijama javio se 2018. godine kada smo na Kri┼żeva─Źkom uli─Źnom festivalu edukacije i razbibrige (KUFER) ugostili izvedbeni kolektiv Tricycle Trauma koji nas je zaintrigirao akrobatskim performansom na svili te odr┼żao radionicu zra─Źnih akrobacija kojoj sam prisustvovala. Nakon KUFER-a krenula je vrlo uspje┼ína suradnja, pa je tako ovaj kolektiv nekoliko puta u Kri┼żevcima odr┼żao radionice zra─Źnih akrobacija otvorene za ┼íiru publiku, a tako─Ĺer su nam upravo oni pomogli u postavljanju aparatusa u Klubu kulture kako bismo mogli krenuti sa treninzima, na ─Źemu im ovim putem zahvaljujem. Tako─Ĺer, u organizaciji ovog kolektiva i Udruge K.V.A.R.K. 2019. godine je u Klubu kulture u Kri┼żevcima odr┼żana No─ç mra─Źnog cirkusa, ve─Źer ÔÇ×bu─Źne glazbe i izvedbenih minijaturaÔÇť, svojevrsna platforma kroz koju se akteri s nezavisne cirkuske i ┼íire izvedbene scene imaju priliku predstaviti ┼íiroj publici. Na No─çi mra─Źnog cirkusa imala sam i svoj prvi performans na svili.

– Nikada nisam bila sportski tip te mi je najve─çi problem za bavljenje nekom sportskom aktivno┼í─çu predstavljala motivacija iz razloga ┼íto bi mi treninzi nakon odre─Ĺenog vremena postali monotoni jer bi se kontinuirano ponavljale iste radnje, a samim time fizi─Źki i psihi─Źki naporni. Ovakav tip treninga mi puno bolje odgovara jer iako je fizi─Źki vrlo zahtjevan te iziskuje dobru kondiciju, snagu i koordinaciju, dosta je dinami─Źan, vrlo zabavan, svaki je trening druga─Źiji, a ozra─Źje u kojem treniram je vrlo opu┼ítaju─çe.

– Sa treninzima sam krenula nakon privremenog preseljenja u Zagreb. Ispo─Źetka sam trenirala u K-Team Pole Dance & Aerial Fitness Studiju na tzv. ÔÇ×silk hammockuÔÇť. Radi se o aparatusu vrlo sli─Źnom svili, samo ┼íto je svila povezana poput ljulja─Źke. Na silk hammocku sam trenirala otprilike ─Źetiri mjeseca, ─Źime sam poradila na snazi i savladala osnovne pokrete te sam se nakon toga odlu─Źila prebaciti na ÔÇ×klasi─ŹnuÔÇť svilu. Nedavno sam krenula sam na treninge u Centar zdravlja Plasma Saal kod instruktorice plesa na svili Sandre Dunaj.

Jako mi se svidio koncept treninga, Sandra je odli─Źna instruktorica, posve─çuje puno pa┼żnje zagrijavanju tijela ─Źime se izbjegavaju ozljede, kondicijskom dijelu treninga te pravilnom istezanju po zavr┼íetku. Iako sam se vratila u Kri┼żevce, jo┼í uvijek na mjese─Źnoj bazi odlazim kod Sandre na treninge te mi puno poma┼że u savladavanju trikova i ispravne tehnike. S obzirom da u Kri┼żevcima treniram samostalno, puno vremena mi odlazi na prou─Źavanje pojedinih trikova jer ih savladavam uz pomo─ç videa koje nalazim na internetu. Kako mi se ne bi potkrala koja gre┼íka u koracima koja mo┼że zavr┼íiti padom s visine od nekoliko metara, potrebno je dobro prou─Źiti ÔÇ×zapetljavanjeÔÇť u odre─Ĺenu pozu.

– Nakon nekog vremena uz radionice hula-hoopa koje vodim ve─ç nekoliko godina, s obzirom na iskazan interes, odlu─Źila sam po─Źeti sa provo─Ĺenjem treninga na svili. Radi se u maloj grupi od ─Źetiri polaznice, treninzi se odr┼żavaju na volonterskoj bazi, polaznicama prenosim osnovne pokrete, a me─Ĺusobno si poma┼żemo, zajedno prou─Źavamo trikove te upotpunjujemo jedna drugu. Treninge nam je privremeno omela pandemija uzrokovana koronavirusom, no polako se vra─çamo redovnim treninzima. Treniramo tri puta tjedno, a trening traje dva sata. Ono ┼íto za sada imamo u planu je izvedbeni duo na svili dviju ─Źlanica ┼żonglerskog kolektiva KUFER, a uskoro ─çu i ja poraditi na svojoj drugoj koreografiji.

– Ovakav tip aktivnosti smatram vrlo bitnim za razvoj i ja─Źanje nezavisne cirkuske scene na podru─Źju Kri┼żevaca i ┼íire. Kontinuirano radimo na razvoju KUFER kolektiva koji djeluje pod okriljem Udruge K.V.A.R.K., a uvo─Ĺenjem ovakvih za na┼íu sredinu “neuobi─Źajenih” aktivnosti zaokupljamo pa┼żnju raznih dobnih skupina.

Zdenko Balog