Zagreba─Źka ┼żupanija prema broju kaznenih djela na 100.000 stanovnika me─Ĺu najsigurnijim je ┼żupanijama u RH ÔÇô re─Źeno je na dana┼ínjoj sjednici ┼Żupanijske skup┼ítine Zagreba─Źke ┼żupanije na kojoj je prihva─çeno izvje┼í─çe Policijske uprave zagreba─Źke o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na podru─Źju Zagreba─Źke ┼żupanije u 2019.

Prema rije─Źima Marka Ra┼íi─ça, na─Źelnika Policijske uprave zagreba─Źke broj kaznenih djela na 100.000 stanovnika u Zagreba─Źkoj ┼żupaniji je 844, a Hrvatski prosjek je 1370.

Tijekom 2019. godine na podru─Źju ┼Żupanije zabilje┼żeno je 2.610 kaznenih djela, 1.975 prometnih nesre─ça te 2.863 prekr┼íaja protiv javnog reda i mira i drugih zakona. U odnosu na isto razdoblje 2018. godine kriminalitet je u porastu za 12 posto, ali je razrije┼íenost bolja za 7,2 posto. Prometnih nesre─ça manje je za 6,9 posto, a broj smrtno stradalih u prometnih manji je za 31,3 posto.

Podru─Źje Zagreba─Źke ┼żupanije s aspekta sigurnosti ocijenjeno je kao izuzetno sigurno i po┼żeljno za ┼żivot, a kao i prethodnih godina velika pozornost usmjerit ─çe se na mnogobrojne preventivne programe te stru─Źno usavr┼íavanje policije.

Jednoglasnom odlukom vije─çnici su podr┼żali sufinanciranje projekta ÔÇ×Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu ÔÇô Industrija 4.0ÔÇť za ┼íto ─çe Zagreba─Źka ┼żupanija kroz 3 godine osigurati ukupno 20 milijuna kuna.┬á Za ovaj projekt iz┬á Europskog socijalnog fonda odobreno je 50 milijuna kuna, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj 30 milijuna kuna.

Regionalni centar kompetentnosti organiziran je kao jedinstveni centar izvrsnosti, uspostavljen na tri lokacije. U Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, koja je ujedno i nositelj jelokupnog projekta uspostavit će se Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i aditivne tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor specijalizirat će se kao Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, dok će se Srednja škola Dugo Selo razvijati kao Centar izvrsnosti za robotiku.

Zavr┼íetak izgradnje novih objekata, kao i njihovo opremanje projektiranim strojevima i ure─Ĺajima planira se do sredine 2023. godine dok ─çe Regionalni centar kompetentnosti ÔÇô Industrija 4.0 biti u punoj funkciji do kraja 2023. godine.

Sva trgova─Źka dru┼ítva, zavodi, ustanove i specijalne bolnice kojima je osniva─Ź ili ve─çinski vlasnik Zagreba─Źka ┼żupanija u 2019. godini poslovala su pozitivno, a o tome su danas informirani ─Źlanovi Skup┼ítine.

Na aktualnom satu najvi┼íe vije─çni─Źkih pitanja bilo je vezano uz ovogodi┼ínje javne natje─Źaje. Zanimalo ih je koliko je prijava pristiglo te kada kre─çe isplata bespovratnih potpora poduzetnicima kojima je poslovanje bilo obustavljeno radi koronavirusa, koliko se gradova i op─çina prijavilo na natje─Źaj za sufinanciranje poduzetni─Źkih zona i izgradnju komunalne infrastrukture te kada ─çe biti objavljen natje─Źaj za programe u kulturi.

Vije─çnike je zanimalo kakva je trenutna epidemiolo┼íka situacija te ┼íto je ┼Żupanija poduzela kako bi pomogla sustavu zdravstava. Govore─çi o investicijama, vije─çnike je zanimalo kada je u planu otvorenje novog kompleksa u sklopu SB Naftalan, u kojoj fazi je kupnja dodatnog prostora za Glazbenu ┼íkolu Ferdo Livadi─ç, ┼íto je s energetskim obnovama ┼íkola i domova zdravlja koje su u tijeku te koliko sredstava je planirano nakon rebalansa prora─Źuna za kapitalnu izgradnju u ┼íkolstvu.

Ostala vije─çni─Źka pitanja odnosila su se na otvaranje ambulante Poliklinike SUVAG u Dugom Selu, razvoj poljoprivrede na podru─Źju ┼żupanije u skladu europskim zelenim planom, poticanje uzgoja jagodi─Źastog vo─ça, tro┼íkove reprezentacije, mogu─çnost nabave srednjo┼íkolskih ud┼żbenika te na posljednje izmjene Prostornog plana Zagreba─Źke ┼żupanije.