Zvonko Car, 4. veljače 1913. – 13. studenoga 1982.

13. studenoga 2020. Autor: prigorski.hr Vremeplov Zvonko Car, 4. veljače 1913. – 13. studenoga 1982.


Piše: dr. sc. Zdenko BalogNa današnji dan, 13. studenoga 1982., u rodnoj Crikvenici umro je kipar Zvonko Car. Ime ovog domaćeg kipara, ostalo bi relativno nepoznato izvan krugova struke, kad se ne bi radilo o autoru jedne od najpoznatijih i najpopularnijih javnih skulptura u Hrvatskoj. Dubrovačkom Orlandu, kao i zagrebačkom Jelačiću popularnošću se približava, a brojem turističkih fotografija nesumnjivo ih daleko nadmašuje skromna neznana bosonoga djevojka na kamenitim obalama Opatije, ‘Djevojka s galebom’.

opatija t03

Ova skulptura ima svoju priču. Na istom se mjestu nalazila još od 19. stoljeća skulptura Bogorodice ‘Madona del Mare’, koju je kroz naraštaje oštećivalo vrijeme i oluje. Povučena je na sigurno mjesto i restaurirana, a mjesto je ostalo prazno. Navikli da se ovdje nešto nalazi, Opatijci su povjerili zadatak kiparu Caru iz susjedne Crikvenice. ‘Djevojka s galebom’, ili ‘Opatijka’, kako ju je zvao sam autor, postavljena je ovamo 1956. Vitka figura djevojke u tankoj haljini, koju kao da je mokru, vjetar priljubio uz njeno tijelo, doima se kao da je naga, lijepo izvedenih tjelesnih oblina.

opatija t05

Ni ‘Opatijka’, poput ‘Madone del Mare’, nije ovdje imala mira: nepoznate nedaće ‘ukrale’ su galebu iz kljuna ribu, a čak su neki poduzetni vandali jednom prilikom ukrali galeba! Srećom, ovaj je pronađen i vraćen Djevojci u ruku. I živi galebi, u svojim jutarnjim i večernjim preletima često se odmaraju na Djevojčinoj glavi, što i jesu doba dana kada je ovaj simbol Opatije najljepši za fotografirati.

opatija t02

Izveo je veći broj spomenika, poprsja značajnih osoba, ali ipak je poznatiji po skulpturama u prostoru grada. Malo na ‘Opatijku’ izvedbom podsjeća ‘Hygia’, boginja zdravlja, izvedena za riječku bolnicu. Jedan odljev ‘Hygie’ nalazi se na crikveničkoj rivi, gdje se nažalost gubi u neredu parkiranih vozila. U kvalitetnoj socrealističkoj maniri izveden je spomenik plaim borcima Narodnooslobodilačkog rata, kao i spomenik ‘Ribar’, također oba u Crikvenici.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zvonko Car zauzima u hrvatskoj skulpturi možda marginalno mjesto, ali ja zanimljiv u krugu kipara koji su školovani još u postsecesijskom okruženju Meštrovića i Frangeš Mihanovića, da bi doživio poslijeratno razdoblje socrealizma, a potom i apstrakcije. Ipak, Car ostaje vjeran realističkom izričaju, a u zrelim godinama uzor mu je Augustinčić. Radovi mu se nalaze uglavnom u Rijeci, Opatiji i rodnoj Crikvenici.

opatija t06 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Facebook Comments