Zvonimir Troskot (Most) upozorio je u utorak na problem nelegalnog crpljenja vode iz rijeke Gacke i pozvao na hitnu akciju, istaknuvši kako je zaštita Gacke pitanje od nacionalne važnosti i faktor u očuvanju života i demografije cijele regije.

Troskot je na konferenciji za novinare upozorio na štetne utjecaje raznih projekata koji se provode na području oko Gacke, kao što pokazuje primjer Kosinja, gdje se građanima nasilno oduzima imovina bez adekvatne kompenzacije, pod pokroviteljstvom određenih odvjetničkih kuća u suradnji s HEP-om.

Pozvao je na hitnu akciju protiv projekata koji ugrožavaju Gacku i okolinu, zagovarajući očuvanje prirodnih resursa i održiv razvoj regije koji neće ugroziti pitku vodu niti demografsku sliku.

Također je kritizirao ugovor s tvrtkom Južni ogranak o opskrbi Senja pitkom vodom jer nejasno određuje mjesta zahvata vode i time potencijalno dovodi do neopravdanih troškova za lokalno stanovništvo.

Izrazio je pritom zabrinutost oko financiranja spornih projekata i potencijalnog tereta koji bi mogao predstavljati za lokalne zajednice i porezne obveznike, ako se ne osiguraju sredstva EU-a.

Predložio je nekoliko rješenja usmjerenih na održivi razvoj i revitalizaciju, uključujući projekte sjevernog i južnog toka Gacke, koji bi pomogli očuvati prirodne resurse za buduće generacije.