ŽUSTRA RASPRAVA O GRADSKOJ IMOVINI Pročelnik Biškup: Slika Franje Tuđmana bila je s hrđavim okvirom i Franjo Tuđman se na njoj raspao

18. svibnja 2020. Autor: prigorski.hr Križevci ŽUSTRA RASPRAVA O GRADSKOJ IMOVINI Pročelnik Biškup: Slika Franje Tuđmana bila je s hrđavim okvirom i Franjo Tuđman se na njoj raspao


Žustra rasprava povela se o otpisu gradske imovine na 24. sjednici križevačkog predstavničkog tijela. Predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović odlučio se za stanku kako bi se “umirila” rasprava između vijećnika i pročelnika.

Naime, nezavisna vijećnica Mihaela Kemenović tražila je pojašnjenje oko otpisa gradske imovine. -Sporno mi je kod obnove crkve sv. Križa, a radi se o iznosu 1.217.398,00 kuna. Navodi se da je to ulaganje od 2005. godine i iz postojećih podataka nije moguće utvrditi o čemu se točno radi.

Predlaže se da gradonačelnik imenuje osobe i neka se provjeri o kakvom ulaganju se radi -kazala je vijećnica i napomenula kako je kod cesta još jedno ulaganje od prije 2005. godine u iznosu 1.653.824,00 kuna.

-Isto se navodi u izvješću da nije moguće utvrditi o kakvom se ulaganju radi. Trebamo donijeti odluku da se navedeni iznos isknjiži iz evidencije grada.

Predlaže se pod točkom da gradonačelnik  imenuje povjerenstvo koje će procijeniti vrijednost pojedinih cesta u vlasništvu. Ne stoji iznos, ali iz tablice vidim da se radi o 698 tisuća kuna i tu je više od 4.8 milijuna dugotrajne imovine. Ne mogu prihvatiti da ne znamo o čemu se radi!

Kod otpisa sredstava i sitnog inventara stoji nabavna vrijednost, a ne ispravak vrijednosti. Koja je sadašnja vrijednost tih stavki? – pitala je vijećnica.

Vijećnik Ivan Majdak (SDP) kazao je kako pod točkom dnevnog reda ima stvari koje nisu dobro pripremljene i nisu dobro obrazložene.- Trebali bismo pojasniti ljudima da se otpisuje gradska imovina određene vrijednosti, a ovako ne znamo koliko vrijedi.

Ne bih volio da me sutra netko sretne u gradu i da mi kaže da sam digao ruku da Grad otpiše iz svog vlasništva neku sliku ili grafiku ili da ju je netko uzeo i pohranio. Imamo 15 komada slika, nabavna cijena je nula, za pretpostaviti je da je to Grad dobio kao poklon i vjerojatno su vrijednije od 500 kuna.

Je li to sitni inventar? Jesu li to umjetnička djela? Je li to procijenjeno? Zna li se kolika je vrijednost? Zašto nije procijenjeno? Kud s tom imovinom? Hoće li se to uništiti? Hoće li to netko odnijeti doma? Hoće li se to pohraniti u Gradskom muzeju? – pitao je Majdak i dodao da ne može podržati ovakav način otpisa gradske imovine dok te podatke neće znati.

Pročelnik za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup kazao je kako je u knjigovodstvenom programu od 2005. godine navedeno ulaganje u crkvu sv. Križa, – Ne možemo utvrditi na kojem je to dijelu i komisija neka utvrdi o čemu se točno radi. Ako se radi o kapitalnoj pomoći koju je grad dao za obnovu crkve predlaže se da se navedeni iznos isknjiži iz poslovnih knjiga grada.

Grad nije imao registar imovine grada. To je opsežan posao i on se ustrojava. Naručen je i program kazaoje pročelnik i osvrnuo se na neprocijenjene slike.

-Pretpostavljam da je komisija utvrdila da su te slike neupotrebljive, kao i ostatak imovine koja je bila i da se to isknjiži iz poslovnih knjiga. Isto kao i s klimom na Pagu čija je vrijednost 313 kuna, a klime tamo nema. Tamo je danas druga klima – rekao je Biškup.

Vijećnica Kemenović nije bila zadovoljna s odgovorom i napomneula je kako ne može dići ruku za otpis imovine, a da ne zna o kojoj imovini je riječ. -Tri godine ste na vlasti i ja va spodržavam, ali mi je objašnjenje nenormalno i ovu odluku neću podržati – poručila je.

Pročelnik je rekao kako se sitni invnetar otpisuje jedanput. -Slika Franje Tuđmana bila je s hrđavim okvirom i Franjo Tuđman se na njoj raspao. Što napraviti s tom slikom? Četiri milijuna kuna se odnosi na amortizaciju koja je u knjigama – rekao je pročelnik.

Vijećnik Majdak je rekao pročelniku kako mora voditi brigu o materijalima koje dolaze na Gradsko vijeće. -Materijali moraju biti obrazloživi i pripremljeni. Povjerenstvo se moglo formirati prije ove sjednice i svega ovoga ne bi bilo. Dovodite nas u situaciju da ne znamo za što dižemo ruke – kazao je Majdak.

Pročelnik je rekao kako nitko nije uzeo slike. – Vjerojatno su slike rashodovane. Nije nitko uzeo slike i stavio ih na njuškalo – rekao je Biškup.

Vijećnik Darko Habdija (HDZ) rekao je da se slaže s vijećnicima SDP-a. -Sjednice su nam često nepripremljene. Mi glasamo za mnoge točke dnevnog reda koji su šturi – rekao je vijećnik.

Pročelnik je nakon stanke koju je predložio predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović ponovo pokušao pojasniti zavrzlamu oko gradske imovine, ali jednoglasne odluke ipak nije bilo.

Odluka je usvojena, a podrška je izostala od vijećnika Ivana Majdaka (SDP), Darka Habdije (HDZ) i nezavisne vijećnice Mihaele Kemenović.

 

Facebook Comments